Vrei să fii politicos în Asia? Să respecți categoric aceste reguli de etichetă!

Iată câteva obiceiuri importante din Orientul Mijlociu și Îndepărtat pe care trebuie să le respectăm dacă vrem să călătorim acolo.

Foto: Unsplash

De multe ori, chiar și într-o țară vecină, întâlnim tradiții și obiceiuri neobișnuite pentru noi, dar importante pentru localnici. Dar mai ales călătorind în jurul lumii! Acum putem cunoaște câteva obiceiuri importante de care cu siguranță ar trebui să ținem cont atunci când călătorim în Asia.

Fără pantofi

În majoritatea țărilor asiatice, trebuie să fim pregătiți să ne scoatem pantofii înainte de a intra într-o casă. În Vietnam, este deosebit de nepoliticos să ignorăm acest obicei, deoarece interiorul casei reprezintă spațiul personal. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că ajungem întotdeauna cu picioarele curate.

Foto: Pixabay

Atenție la bețișoare

În Japonia, nici din greșeală să nu înfigem bețișoarele în orez, mai ales într-un loc public, în compania altora! Acest obicei le amintește localnicilor de moarte și pierdere, când se oferă un castron cu orez celor dragi decedați și apoi așază bețișoarele vertical în mijlocul mâncării. În timpul unei mese – în timp ce consumăm supă sau bem – să punem bețișoarele deasupra bolului sau lângă el.

Fără atingeri

Obiceiurile de comportament ale thailandezilor sunt foarte diferite de cultura europeană, așa că nici strângerea de mâini nu este la modă printre ei. În schimb, ne salută cu un așa-numit „wai”, adică își ating cele două palme în fața pieptului. Totuși, pentru noi este de preferat să renunțăm la acest salut, este suficient să dăm ușor din cap. Putem folosi această mișcare a capului și atunci când deranjăm sau întrerupem pe cineva, deoarece servește și ca o formă de scuze, dar totodată să fim atenți să nu-i atingem pe oameni în timpul conversației. Și aici, să scăpăm de încălțăminte înainte de a intra într-o locuință sau biserică.

Foto: Pixabay

Nimic care înțeapă!

Dăruirea de cadouri este un ritual important în China, chiar și în rândul noilor cunoștințe. Cu toate acestea, este important să evităm instrumentele de tăiere atunci când alegem un cadou. Să nu oferim niciodată cuțit, foarfecă sau orice alt instrument de tăiere, deoarece acestea simbolizează sfârșitul relației.

Unde pâinea este lingura

Mâncarea indiană se mănâncă de obicei cu degetele, dar avem și un mic ajutor. Să luăm pâinea servită și s-o folosim pe post de lingură! În schimb, să uităm de mâna stângă, deoarece este considerată impură și lipsită de respect în această cultură.

În timpul Ramadanului

Dacă vom călători într-o țară musulmană – ca de exemplu Emiratele Arabe Unite – în timpul lunii sfinte sărbătorite de musulmanii din întreaga lume nu trebuie să uităm că oamenii vor ține post de la răsărit până la apus. Nu este deloc adecvat să mâncăm sau să bem în fața oamenilor care postesc. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să respectăm și noi Ramadanul (în acest an este între seara zilei de 22 martie până în seara de 20 aprilie), dar în această periodă să mâncăm doar în locuri în care nu-i deranjăm pe localnici cu vederea mâncării sau mirosul felurilor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET