10 reguli de aur pentru transportul copiilor în mașină

Doi din trei copii nu călătoresc corect sau în condiții de siguranță atunci când sunt transportați cu mașina, potrivit organizației britanice Child Seat Safety.

Foto: Seat


Nu este vorba doar de faptul că aceștia nu folosesc un scaun pentru copii, ci și de alte greșeli care pot avea consecințe serioase în cazul unui accident. De exemplu, studiul organizației Child Seat Safety subliniază că în majoritatea cazurilor se folosește un sistem de centuri de siguranță inadecvat sau copiii nu sunt prinși corect. Iar diferența dintre utilizarea corectă și incorectă poate reduce riscul de accidentare cu 75% și rănirea cu 90%. Iată câteva reguli de bază:

Foto: Seat

1. Să utilizezi un scaun pentru copii certificat în funcție de înălțime și greutate. Vârsta în sine nu determină ce tip de scaun ar trebui să folosim, ci mai degrabă greutatea și înălțimea copilului. Este esenţial să utilizăm un scaun din categoria de grupă adecvată, deoarece designul fiecăruia îndeplinește cerințele specifice pentru protejarea corpului copiilor. Gândeşte-te cu atenție la utilizarea scaunelor second-hand, deoarece materialele se pot deteriora după o perioadă lungă de timp și este posibil să nu ofere o protecție adecvată. În urma unui accident, nu uita să înlocuieşti toate scaunele pentru copii.

2.Să transporţi copilul întotdeauna pe scaunele din spate – acesta este de departe cel mai sigur loc de călătorie. Deși scaunul pasagerului din față este echipat cu sistem de siguranță pentru copii, este recomandabil să îl foloseşti doar în cazuri excepționale, de exemplu când scaunele din spate sunt deja ocupate de alți copii. În acest caz, airbag-ul trebuie să fie dezactivat.

Foto: Seat

3. Fixează corect scaunul pentru copii. Este important să citeşti cu atenție instrucțiunile de instalare ale scaunului pentru copii și să verifici dacă acesta este atașat corect înainte de fiecare călătorie. Cea mai ușoară și mai convenabilă metodă este sistemul Isofix. Dacă scaunul necesită instalarea cu centura de siguranță, asigură-te că centura trece corect prin punctele de conectare indicate de producător.

Foto: Seat

4. Strânge curelele de pe ham! Curelele sunt deseori suficient de largi, permițându-le copiilor să-și elibereze brațele, ceea ce ar putea avea consecințe grave în cazul unei coliziuni. Curelele hamului trebuie strânse pe corp. Poţi testa acest lucru încercând să tragi cureaua; dacă poți face asta, strânge-o puțin mai mult.

5. Orientate în direcţia opusă, cât mai mult timp posibil. În cazul unui impact frontal, gâtul unui bebeluș nu poate susține greutatea capului atunci când este propulsat înainte. Din acest motiv, scaunele din grupele 0 și 0+ sunt proiectate exclusiv pentru a fi orientate spre spate.

Foto: Seat

6. Să nu faci excepții în timpul călătoriilor scurte! Naveta de acasă la școală reprezintă cea mai mare incidență a comportamentului riscant. Potrivit studiilor, 37% dintre șoferii europeni recunosc că transportă copii în afara scaunului special în anumite ocazii. Alții permit copiilor mai mari să se fixeze ei însuși, fără să se asigure că au făcut-o corect.

7. Fără geacă sau rucsac! Pentru călătoriile care durează doar câteva minute, mulți copii sunt așezați pe scaune în timp ce poartă încă o haină sau chiar un rucsac, ceea ce nu permite curelei să rămână strânsă pe corpul copilului și poate împiedica funcționarea corectă a centurii de siguranță. Chiar dacă nu mergem pe distanțe lungi cu mașina, nu trebuie să uităm niciodată că siguranța este o prioritate din momentul în care am pornit.

8. Să aşezi toate echipamentele în portbagaj! Bagajele și obiectele lăsate pe scaune sau pe bancheta din spate pot deveni proiectile în cazul unei frâne bruște sau a unei coliziuni.

Foto: Seat

9. Exemplul contează! Coerența dintre ceea ce se spune și ceea ce se face este la fel de esențial în educație, precum și în siguranța rutieră. Centurile de siguranță trebuie purtate de toată lumea, iar copiii vor imita comportamentul părinților, deoarece acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele.

10. În caz de accident: ori de câte ori este posibil, copiii trebuie scoși din mașină pe scaunul lor. Nu în brațe, decât dacă există un risc imediat de pericol, deoarece acest lucru ar putea provoca răniri grave.

AMI MÉG ÉRDEKELHET