Selfie-urile și plaja pe prosoape pot fi amendate – iată cele mai ciudate legi turistice ale anului 2023

Metodele administrative sunt tot mai des folosite în Europa pentru a contracara efectele negative ale turismului de masă. Iată câteva reguli surprinzătoare.

Foto: Shutterstock


Portofino: se plătește pentru opritul din mers

Portul italian de pe coasta Liguriei are mai puțin de 400 de locuitori, care vara trebuie să facă față miilor de turiști. În mare parte, localnicii sunt enervați de ședințele foto și selfie-urile care blochează traficul și au reușit să îl determine pe primar să desemneze zone "fără așteptare". În aceste zone, nu este permisă oprirea din mers între orele 10.30 și 18.00, iar contravenienții sunt amendați cu 270 de euro.

Foto: Shutterstock

Portugalia: difuzoarele sunt interzise

Turiștii care ascultă muzică la volum ridicat pe plajele portugheze au stârnit îngrijorarea localnicilor. Anul trecut, protestele lor au adus liniștea mult așteptată, iar Autoritatea Maritimă Națională (AMN) a interzis în cele din urmă turiștilor să folosească difuzoare pe plaje. Regulamentul interzice, de asemenea, jocurile cu mingea, montarea corturilor și aprinderea focului în afara zonelor desemnate, și se pot aplica amenzi de până la 36.000 de euro (în cazul unui grup mai mare al contravenienților).

Foto: Unsplash

​ Sardinia: interzis să faci plajă pe prosoape!

Pentru a proteja frumoasele zone de nisip de pe insulă, pe lângă limitarea accesului și a timpului petrecut pe litoral, au fost impuse reguli extrem de stricte pe multe dintre plajele minunate ale insulei. La faimoasa Spiaggia Rosa, de exemplu, nu poți lua nici măcar o mână de nisip roz ca suvenir, decât dacă vrei să plătești o amendă de 3.500 de euro. Dar chiar și mersul pe jos pe această plajă minunată este interzis, deși amenda este mult mai mică (500 de euro). De asemenea, pentru a proteja nisipul, pe plaja La Pelosa este interzis să faci plajă pe prosoape. Acest lucru se datorează faptului că prosoapele, mai ales atunci când sunt ude, au tendința de a aduna prea mult nisip pe ele, ceea ce poate deteriora plaja pe termen lung. Prin urmare, turiștii de pe plajă sunt obligați să pună o saltea între nisip și prosop.

Foto: Shutterstock

​ Sevilla și Malaga: se uită la vestimentație

Capitala Andaluziei a introdus în octombrie reglementări care restricționează "comportamentul obscen", după ce exhibiționismul petrecerilor de burlăcițe și burlaci a depășit în mod regulat limitele bunului gust. Regulamentul interzice afișarea lenjeriei și mesajele sexiste pe străzile din Sevilla, dar include deocamdată sancțiuni. Cu toate acestea, o lege similară din Malaga, oraș vecin, adoptată cu un an mai devreme, care îi amendează cu 750 de euro pe cei care ies în oraș în lenjerie intimă sau care poartă păpuși de cauciuc gonflabile, ar putea constitui un punct de comparație.

Foto: Pixabay

Mallorca: indicatoare false

Locuitorii celei mai mari dintre insulele Baleare încearcă să reducă afluxul de turiști nu prin lege, ci prin șiretlicuri, punând indicatoare false în cele mai vizitate locuri. Pe unele plaje, ei avertizează asupra unui pericol inexistent reprezentat de meduze sau de căderi de pietre, în timp ce pe altele pun interdicții specifice de a vizita plaja sau de a înota. Cel mai absurd panou susține că este nevoie de "mai multe ore de mers pe jos" pentru a ajunge la o plajă care se află în realitate la mai puțin de 100 de metri.

Foto: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET