Devil's Tower – rejtélyes, látványos, mágikus

Az Ördög-torony az Egyesült Államok első nemzeti emlékhelye, amelyet Theodore Roosevelt elnök 1906-ban nyilvánított azzá.

Fotó: Getty Images


Évente 400-500 ezer látogató érkezik az Ördög-toronyhoz, amelynek az eredeti neve Bear Lodge Butte volt, ami nagyjából medvelakot jelent. Az ide kirándulók nagy része meg is mássza az érdekes formájú, 274 méter magas kőtornyot, melyet azért is tartanak különlegesnek, mivel ehhez hasonló természetes alakzat közel s távol nincsen. Valószínűleg az őslakosok is ezért tulajdonítanak neki mágikus erőt.

Talányos kialakulás

A környéken többnyire vörös homok és üledékes kövek találhatóak, így a torony a maga szürkés zöldjével valójában nem is illik bele a tájba – éppen ezért lett nemzeti emlékhely, hiszen Roosevelt alapos tudományos vizsgálódás alá akarta vetni. Az Ördög-torony magmás kőzetből áll, ami vulkanikus eredetű, viszont több ezer kilométeres távon belül nincsen vulkanikus aktivitás, de még csak a jele sincs annak, hogy valaha lett volna. Ggeológiai rejtély, hogy mi történhetett Wyoming ezen részén több millió évvel ezelőtt, amikorra a képződmény kialakulása tehető.

Abban a tudósok egyetértenek, hogy magma nyomult be az üledékes kőzetek közé.

De, hogy pontosan mikor és hogyan történt, valamint hogyan gyűlhetett fel egy ilyen magas magmatorony, azt még nem tudják pontosan. Az is lehet, hogy jóval a torony fölött egy nagy vulkán emelkedett a magasba, az Ördög-torony pedig egy földalatti maradvány csupán, amely az erózió miatt ma egy torony formájú szikla a síkságon.

Sziklamászók jó, ha tudják...

Fotó: Instagram

A Devil's Tower technikai nehézségi szintje 5,7 és 5,13 között van, a torony legrégibb útvonalait (Durrance és Wiessner) a tapasztalt sziklamászók még ennél is nehezebbnek tartják. Júniusban az őslakosoké a terep, ilyenkor több szertartást is végeznek a szentély körül – a nemzeti park azt kéri, hogy ilyenkor a turisták tartsák tiszteletben a tradíciókat, de nem tiltják a sziklamászást.

Fotógaléria:

Fotó: 123rf


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Devil's Tower – videó

youtu.be

The UnXplained: Mystery of Devil's Tower (Season 1) | SERIES RETURNS 2/29 at 9/8c | History
AMI MÉG ÉRDEKELHET