Elkészült a legtöbb poggyász eltűnéséért felelős európai repterek rangsora

Elsősorban az ibériai érkezéseknél érdemes nagyon figyelni.

Fotó: Shutterstock

A spanyolországi reptereken jelentették 2023-ban a legtöbb elveszett poggyászt – a nem túl hízelgő rangsor első helyén egy olyan repülőtér áll, amelyen több mint 60 millió utas fordult meg az elmúlt évben.

A repülési kárigényekre szakosodott Reclamio cég állította össze azt a rangsort, amelyből megtudhatjuk, melyik repülőterekről érkezett tavaly a legtöbb elveszett poggyászra vonatkozó kárigény. A spanyol repterek kimondottan rosszul teljesítettek ezen a téren, hiszen a panaszok több mint egynegyede (26,5 %) a Madrid első számú légikikötőjében, az Adolfo Suárez Madrid-Barajason megfordult utazóktól származik.

Fotó: Shutterstock

Madrid-Barajas

A második legtöbb csomag pedig második legforgalmasabb spanyol repülőtéren, a 2023-ban 50 millió utast kiszolgáló Barcelona-El Praton tűnt el, ahonnan a kárbejelentések 13,2 százaléka ered. A harmadik helyezett is az Ibériai-félszigeten található: a lisszaboni Humberto Delgado repülőtérről származik a Reclamio által regisztrált kárigények mintegy 5,8 százaléka.

Portugália legnagyobb forgalmú légi csomópontja tavaly nagyjából 34 millió utast fogadott.

A rangsorban a párizsi Orly (2,7%) a negyedik, amelyet 2023-ban mintegy 32 millió utas használt, az ötödik pedig egy újabb spanyol repülőtér, a Palma de Mallorca Airport: az elmúlt évben 31 milliós forgalmat lebonyolító helyen a bejelentett poggyászok 2,4 százaléka tűnt el.

Fotó: Shutterstock

A csomagok elvesztése igencsak ijesztően hangzik egy utazás vagy nyaralás során, de a jó hír az, hogy az utazók 97 százaléka két napon belül visszakapja az elkeveredett poggyászokat. Mindenesetre, amennyiben leszálláskor nem találjuk meg a bőröndjeinket, létfontosságú, hogy ezt azonnal jelentsük be az adott repülőtér poggyászkiadó irodájában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET