Így változik a repülés járványhelyzet idején

Jobb, ha felkészülünk, és nem ér bennünket kellemetlen meglepetés a reptéren.

covid pandemia koronavirus
Fotó: Getty Images

Szigorítások, új szabályok, fertőtlenítés, távolságtartás, karantén, lázmérés - szinte folyamatosan változnak a repülés előírásai, de már előrevetíthető, mi lesz maradandó közülük.

Egy átfogó felmérés szerint a nemzetközi repülőjáratokat rendszeresen igénybe vevő utazók 44%-a addig nem fog repülni, amíg nincsen oltás a koronavírus ellen. Az év 3. negyedévében 33%-kal nőtt a magángép-bérlések ára. A repterek rengeteg alkalmazottól váltak meg, mert csökkentik a személyes kontaktust a repülőtéri munka során (plusz a kevesebb forgalom miatt nagy a bevétel-kiesésük is). Így, bármilyen segítségre szorulunk, kevesebb esélyünk van rá, hogy gyorsan orvosolják a problémánkat, például elveszett csomag vagy rosszul lefoglalt repülőjegy esetén. És ez csak néhány új fordulat, amit a járványhelyzetnek köszönhetünk a légi utazás során.

Fotó: Unsplash

Érkezés a reptérre

Ahogy megérkezünk a reptérre, láthatjuk, hogy a távolságtartás miatt hosszabbak a sorok, lassabb a haladás, és minden reptéri dolgozó maszkban van, ami a kommunikációt nehezíti. Sokan nem értik, mint mond a másik fél, főleg, ha még nyelvi akadályok is közrejátszanak – az eredmény lassabb csomagfeladás, ügyintézés. A beszállás (boarding) ideje pedig a többszörösére nőtt az ellenőrzések és a távolságtartás miatt.

Új egyenruha

unsplash

Először – idén nyáron – az Qatar Airways vezette be a stewardesseknél az arcpajzs használatát, később az amerikai légitársaságok egy része is elkezdte használni, valószínűleg ez lesz a bevett védőöltözet maszkkal, kesztyűvel kombinálva a légiutas-kísérőknél. Emellett számos légitársaság védőcsomagot (protective kit) ad az ügyfeleknek, amelyben minden utas talál egy arcmaszkot, kesztyűt és egy kézfertőtlenítőt.

A maszk marad

Egyre inkább úgy tűnik, az arcmaszk hosszú időre a repülés része marad – a koronavírus-járvány lecsengése után is marad számos más betegség, amelyeket nem akarunk majd elkapni utazás közben. Az American Airlines szabályzata például úgy szól, hogy minden 2 évnél idősebb utasnak a reptérre érkezéstől az úti célig (az ottani reptér elhagyásáig) folyamatosan maszkot kell viselnie. A Delta elsőként írta elő, hogy a reptéri illemhelyeken is kötelező a maszk viselése. A Romániából induló összes gépen és a repülőtéren is kötelező a maszkviselés.

Okostelefonos utazás

Ahol lehet, csökkentik az érintkezést, így a beszállás és minden egyéb ügyintézés online történik, míg utazás közben, sőt már a szállodákban is bevezetik az online bejelentkezést. Bár korábban úgy tűnt, a QR-kódok hamar kikopnak a használatból, az érintésmentes utazás miatt megnőtt a jelentőségük.

Fotó: Unsplash

Kevesebb csomag

Minden légitársaság csökkenteni fogja a fedélzetre felvihető poggyászok számát, hiszen azokat fertőtleníteni kell. Bár ez még nem történt meg minden cégnél, a hosszú távú cél világos: kevesebb csomag.

Lelassuló charterek

Szó sem lehet többé a gyorsan forduló charterjáratokról, hiszen az eddigi expressz, 20 perces fedélzeti takarítás helyet most végig kell fertőtleníteni a gépeket, így a repülő kevesebbszer tud fordulni a két úti cél között.

Karanténelőírások

Jelenleg nagyon gyorsan változik a fertőzöttség mértéke egy-egy országban, ezért folyamatosan figyelni kell, hova, milyen szabályok szerint utazhatunk.Van ahol mindenképpen karantén vár vagy a célország által elismert, néhány napnál nem régebbi negatív PCR koronavírus-teszttel kell igazolnunk, hogy nem vagyunk fertőzöttek. Több ország egyedi rendelkezéseket vezetett be: Brazíliába csakis érvényes helyi egészségbiztosítással lehet beutazni, az Egyesült Arab Emírségekben pedig kötelező kitölteni a Covid-19 DXB applikáció egészségügyi kérdőívet kitölteni, így elég információval rendelkeznek a turistákról az esetleges karanténhoz, kontaktkutatáshoz és gyógyításhoz.

Kevesebb járat

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy csökkennek a járatszámok, egyes úti célokba teljesen szünetelnek a járatok, más esetekben csak a menetrend sűrűségét ritkították csak meg. Ami egyértelműnek tűnik: a repülés a jövőben drágább lesz, de biztonságosabb.

AMI MÉG ÉRDEKELHET