Top 7 legkellemetlenebb személyiségtípus, akivel nyaralás alatt összefuthatsz + hogyan kezeld őket!

Hasznos tippek etikett-szakértőktől, hogyan kezeld hatékonyan a bosszantó utazási helyzeteket.

Fotó: Shutterstock

Utazni öröm. Új helyeket, ízeket, szokásokat fedezhetsz fel, és talán még néhány új barátra is szert teszel útközben. De legyünk őszinték: néha az utazótársaink az idegeinkre tudnak menni. A Travel+Leisure azonban kezdeni akart valamit ezzel a helyzettel. Első körben beazonosította a 7 legkellemetlenebb személyiségtípust, akikkel összefuthatunk az utazások során, majd szakértőkhöz fordultak, hogy segítsenek a helyzetek kezelésében, hogy ezek a találkozások ne tegyék tönkre a vakációnkat.

​A LASSÚ SORBANÁLLÓK

Fotó: Shutterstock

Hol találkozhatsz velük?

A sorban, bármilyen sorban. A reptéri biztonsági ellenőrzéstől a gépre majd a reptéri transzferre való felszálláson át a szálloda check-in pultjáig. Ők azok a személyek, akik soha semmire sincsenek felkészülve, és észre sem veszik, hogy feltartják a többieket.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Lisa Grotts, egy San Franciscóban élő etikett szakértő szerint segít, ha megpróbáljuk tágabb perspektívába helyezni a dolgokat. Például úgy vesszük, hogy az illetőnek ez lehet az első nyaralása hosszú idő óta, és emiatt nem ismeri az utazás minden csínját-bínját.

A SZÉKFOGLALÓK

Fotó: Unsplash

Hol találkozhatsz velük?

A medencénél, miután már hajnalban törölközőt tettek az összes jó nyugágyra. Aztán órákra eltűnnek, miközben te azon tűnődsz, hogy vajon foglalt-e az a hely.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Ne tedd a saját problémáddá. Ehelyett figyelmeztesd a szálloda személyzetét. „Igyekezz minden konfliktusgyanús helyzetet méltósággal és udvariasan kezelni, ezért soha nem jó ötlet közvetlenül szembe szállni azzal, akivel problémád van" – mondja ezzel kapcsolatban Laura Windsor etikettszakértő. "Az ilyen típusú problémákat mindig hagyjuk, hogy a szálloda személyzete kezelje. Nekik amúgy is jártasnak kell lenniük a diplomácia művészetében. Tájékoztass egy illetékes személyt arról, hogy mi a problémád".

A HANGOS SZOMSZÉDOK

Fotó: Shutterstock

Hol találkozhatsz velük?

Minden valószínűség szerint soha nem fogsz találkozni vele, de biztosan hallani fogja őt a szállodai szoba falain keresztül. Ő az, aki minden órában bömbölteti a zenét vagy a tévét, hangosan átkiabál a hálószobából a fürdőszobába, vagy ébren marad napfelkeltéig, miközben mindenféle hangos tevékenységet folytat.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Ez megint egy újabb példa arra, amikor segítséget kell kérni. Nem tudhatod, hova fajulhat egy közvetlen konfliktus, vagy hogy egyáltalán érdekli-e az illetőt, ha szembesíted a panaszaiddal. „Hívd fel a vezetőséget, hogy küldjenek valakit, aki foglalkozzon a tiszteletlen vendéggel" – mondja Lisa Grotts.

A „BÁRBARÁTOK”

Fotó: Shutterstock

Hol találkozhatsz velük?

Akkor jelenik meg, amikor éppen a kedvenc italodat akarod megrendelni, majd onnantól kezdve egész este telebeszélné a füledet.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Nem baj, ha ilyenkor kicsit nyersen fogalmazunk – nem durván, de őszintén. „Semmi rossz nincs abban, ha tudatjuk valakivel, hogy szeretnénk egyedül lenni, vagy nincs kedvünk tovább beszélgetni" – magyarázza Laura Windsor. „Ám nagyon számít, mit és hogyan mondunk, ez jelentheti a legfontosabb különbséget. A kommunikáció legfontosabb elemei a hangszín és a testbeszéd". Windsor hozzáteszi: „Kedves hangon szinte bármit mondhatsz anélkül, hogy megbántanál valakit. Próbálj meg hozzáfűzni néhány kulcsfontosságú mondatot, hogy ezzel is tompítsd a helyzet élét. Mint például: «Szörnyen sajnálom, de ha nem bánja...» vagy «Nem akarok udvariatlan lenni, de...».

A TÚLSÁGOSAN LEZSER SZÜLŐK

Fotó: Unsplash

Hol találkozhatsz velük?

Mindenhol: a szálloda medencéjénél, a hallban, az étteremben, a múzeumban, vagy bárhol, ahol úgy érzik, hogy egy percre megpihenhetnek, és hagyhatják, hogy a gyerekeik szabadon rohangáljanak, még akkor is, ha történetesen te is csendben élveznéd a pillanatot.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Ez az a pont, ahol talán jobb, ha mi engedünk. „Nincs varázsmódszer, ami bármikor a szülők rendelkezésére áll, ha a gyerekek kezeléséről van szó, főleg olyan üdülőhelyen, ahol rengeteg zajos tevékenységi lehetőség várja a kicsiket” – mondja Lisa Grotts. Ha a dolgok egy kicsit elfajulnak, természetesen nyugodtan kérd meg őket, hogy csendesedjenek el, de ha ez nem jön be, akkor, ha teheted, menj át egy másik helyre.

​A FECSEGŐK

Fotó: Shutterstock

Hol találkozhatsz velük?

Sok helyen: a repülőn mellénk kerülő, bőbeszédű úti társtól kezdve a már említett „bárbaráton” át a szervezett túrát végigdumáló okostojásig, aki minden alkalommal félbeszakítja az idegenvezetőt, amikor csak lehetősége nyílik rá.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Laura Windsor szerint nem baj, ha csendben félrehívod az idegenvezetőt, hogy elmond neki a problémádat. Még jobb, ha mi magunk tudunk udvariasan hatni az útitársra. „Ha a fecsegő hozzád beszél, kérd meg, hogy veled együtt figyeljen oda. Például: «Szerintem ez elég fontos, meghallgatjuk, mit mond az idegenvezető?».A felkérés a legudvariasabb módja annak, hogy valakit rávegyünk arra, hogy azt tegye, ami a helyénvaló" - mondja Windsor. Mindig használjuk a „mi”-t a „te” helyett: «Talán csendben kellene maradnunk, mivel úgy gondolom, hogy ez egy szent hely». Természetesen kedves hangnemben.

A KATTINTGATÓ INFLUENCEREK

Fotó: Pixabay

Hol találkozhatsz velük?

A medence mellett, egy híres műalkotás közelében, kilátóknál, múzeumokban, parkokban – lényegében bárhol, ahol megpróbálnád magadba szívni a környezetet, miközben megkérnek, hogy várj, hogy elkészítsék végtelen számú fotóikat.

Hogyan kezeld a helyzetet?

„Ha akadályoznak abban, hogy ugyanarról a helyről fotókat készíts, tudasd a problémád az idegenvezetővel, és hagyd, hogy ő foglalkozzon vele” – mondja Laura Windsor. Hozzáteszi azonban, hogy van egy másik módszer is a helyzet kezelésére. „Ha annyira szeretnek fotózni, mindig kérd meg őket, hogy rólad is készítsenek néhány képet, amíg annyira meg nem unják, hogy minden alkalommal, amikor felbukkansz, egyből arrébb húzódnak!"

AMI MÉG ÉRDEKELHET