Vigyázzunk, hogy mit viszünk magunkkal a repülőgépre

Érdemes utánajárni, melyik ország mit enged be, és mi az amit tilt.

Fotó: Shutterstock

Akik nem veszi figyelembe vagy nem ismeri az utazási szabályokat, könnyen úgy járhat, mint Arnold Schwarzenegger, akinek nemrégiben közel három órát kellett várakoznia a müncheni repülőtéren. Az akciósztár állítólag nem jelentett be egy több mint 10 ezer euró értékű órát, amelyet Ausztriában kívánt árverésre bocsátani – az EU szabályai alapján viszont jelentenie kellett volna az importárunak számító kiegészítőt. A figyelmetlen utazókat azonban nemcsak fel-, hanem súlyosabb esetben le is tartóztathatják a reptéren.

​TÚL SOK KÉSZPÉNZ VAGY BE NEM JELENTETT ÉRTÉKEK

A legtöbb helyen be kell jelenteni, amennyiben nagy mennyiségű pénzzel vagy nagy értékű tárgyakkal érkezünk az országba vagy hagyjuk el azt. Utóbbi kategóriába tartoznak ékszerek, a luxusruházat és drágább elektronikai cikkek is.

ÉRVÉNYTELEN VAGY MEGRONGÁLÓDOTT IRATOK

Fotó: Unsplash

Légitársaságonként és országonként különböznek az úti okmányokra vonatkozó előírások, de a lejárt iratokat sehol sem fogadják el. Utazásra készülve mindig ellenőrizzük a személyi igazolvány, az útlevél és a vízum érvényességét, mivel vannak olyan országok is, mint például Thaiföld, Nepál és Törökország, amelyek a beutazástól számítva hat hónapos érvényességi időt írnak elő az útlevélre vonatkozóan. Az Európai Unió legtöbb országában ez csupán három hónap, míg Új-Zélandon a tervezett indulási dátumtól számított egy hónap. Az is rendkívül fontos, hogy az okmányban szereplő fénykép és adatok jól láthatóak és egyértelműek legyenek, valamint ne legyen rajtuk sérülés vagy szakadás.

​GYÚLÉKONY VAGY ROBBANÁSVESZÉLYES CIKKEK

Az olyan égő dolgok, mint a cigaretta, az öngyújtó és az e-cigaretta szállítását a legtöbb légitársaság korlátozza, előírva ezek biztonságos szállításának feltételeit. Szélsőséges esetben törölhetik az égő és robbanékony tárgyakkal repülőre szállók járatát, de pénzbírságot is kiszabhatnak a szabályszegésért. Ugyanúgy, aki eladási céllal importálja ezeket, büntetőjogi felelősségre vonható.

BE NEM JELENTETT NÖVÉNYEK, HÁZI VAGY EGZOTIKUS ÁLLATOK

Fotó: Unsplash

Az élőlények országhatárokon túl történő szállítására is szigorú korlátozások vonatkoznak, viszont a háziasított állatokra vonatkozó előírások légitársaságonként, országonként, sőt, még évszakonként is eltérőek, ezért fontos alaposan utánuk nézni. Az Egyesült Államokban nem minden állat minősül házi kedvencnek, míg Jamaica tiltja a pit bull terrierek behozatalát. A legtöbb állatot kisállat-szállítókkal kell csomagként feladni, biztosítva, hogy valamennyi oltási, karantén- és import/export korlátozásnak megfeleljen. A legfrissebb vonatkozó információkról a légitársaság mellett a célország nagykövetségénél is érdemes tájékozódni.

TILTOTT TÁRGYAK A CSOMAGOKBAN

Minden országban létezik lista a tiltott és korlátozottan behozható dolgokról, és a poggyászban szállított tiltott cikkeket nemcsak a legtöbb légitársaság honlapján, hanem az adott országok vámügyi honlapjain is felsorolják. Arra is oda kell figyelni, hogy bizonyos tárgyak hiába legálisak a származási országban, a célországban még lehetnek tiltottak. India például tiltja az olyan térképeket és könyveket, amelyek helytelenül tüntetik fel az ország határait, Japán pedig az olyan könyveket, rajzokat, faragványokat és más tárgyakat, amelyek ártalmasak a közbiztonságra vagy az erkölcsre. Dubajba – egyebek mellett – főtt és házi készítésű ételeket, háromrétegű halászhálókat, nyers elefántcsontot és az orrszarvú szarvát tilos szállítani a poggyászban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET