Aki megjárta Irakot – élmények, érdekességek, tippek a RoadMovie podcastben

A keleti országokat bejáró Perger István mesél élményeiről a RoadMovie podcastben.

Fotó: Facebook

Perger István, a A Keletiből Hongkongba elnevezésű Facebook-oldal szerkesztője, szenvedélyes utazó: Irak, Irán, Türkmenisztán, Észak-Korea, Üzbegisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Mongólia, Tibet, Oroszország, a Kaukázus, Vietnám, Törökország és Egyiptom szerepel a listáján. Molnár Péter a RoadMovie Podcastben nem csak iraki, iráni, de legújabb, tádzsikisztáni élményeiről is kérdezte.

Viszonylag ritka, hogy valaki a várva-várt két hetes nyári szabadságán leruccan a napfényes Irakba. Perger István megtette, és az élményeit is megosztja velünk. Az egykori Mezopotámiában, a mai napig érezhetőek a világ egykori legősibb civilizációjának nyomai, de mi maradt Irakból az elmúlt évtizedek háborúi után? Időszámításunk előtti emlékek, Babilon és a mai élet, Szaddam palotája és az Iszlám mindent átható ereje, görkorisok, punkok, de még a halloween is megjelent a nem mindennapi utazáson!

Fotó: Perger István

Amikor Irakba megérkezel és a telefonod felcsatlakozik egy helyi telefontársaság hálózatára, ezt az sms-t kapod: „Üdv a civilizáció bölcsőjében!" A vallási és kulturális különbségek ide vagy oda, az irakiak ugyanolyan büszkék a múltjukra, mint mondjuk a görögök vagy egyiptomiak. Babilon 2500 éves öröksége ugyanúgy jelen van, mint Szaddám Huszein Irakjának vagy az iraki-amerikai háborúnak a pusztító nyomai. István szerint az irakiak speciális öntudattal bírnak a többi arab államhoz képest. Mit is jelent ez? Mit érdemes szem előtt tartanunk, ha az országukba érkezünk, milyen hagyományokra büszkék (és mit kell tiszteletben tartanunk)? Mennyire biztonságos oda utazni?

Fotó: Facebook

Irakba jelen pillanatban nem ajánlott utazni, és csak egyéni szervezéssel látogathatunk a közel-keleti országba, ami nem persze nem minden kalandort riaszt el az egyébként csodálatos országtól. Az ország tele van főleg katonai (de van még állami, rendőri, kurd, siíta és keresztény is) ellenőrző pontokkal, amiken sokkal könnyebben átjuthatunk, ha fixerekkel utazzunk.

A fixerek helyiek, azaz jó helyismerettel rendelkeznek, tolmácsolnak, kísérnek és tanácsokat adnak az út alatt.

Ha kevés időd van Irakra, akkor nem tudod megspórolni egy ilyen „megoldóember" felbérlését, mert csak az ő segítségével tudsz rövid időn belül sok látványossághoz eljutni.

Fotó: Facebook

István arra is felhívja a figyelmet, hogy több olyan hely is van az országban, amit a síita-szunnita ellentét miatt egyáltalán nem ajánlott megközelíteni – ilyen város például Kerbala. A műsorban szó van még az étkezésről, az öltözködési szabályokról, az országban még álló, romos történelmi épületekről és azok helyreállítási terveiről is. Milyen most Bagdad, amit az az elmúlt 45 évben több háború is sújtott? Mikor és hol kell intézni a vízumot? Milyen költségekkel kell számolni?

HALLGASD MEG A PERGER ISTVÁNNAL KÉSZÜLT INTERJÚT!

AMI MÉG ÉRDEKELHET