Elektromos repülőgépen dolgozik a Rolls-Royce

A tervek szerint a teljesen villanyhajtású Tecnam P-Volt öt év múlva készül el.

Fotó: Tecnam


A Rolls-Royce hajtóműveket gyártó részlege és a Tecnam repülőgépgyártó a skandináv helyi járatokat üzemeltető Widerøe légitársasággal összefogva fejleszt villanyhajtású személyszállító repülőgépet. A cél, hogy 2026-ban megjelenjenek a Tecnam P-Volt modellel – először a norvég piacon. Földrajzi adottságai miatt ugyanis a skandináv országban nagyszámú, rövid távú helyi járat üzemel, az állam célja pedig az, hogy 2040-ig az összes belső járat zéró károsanyag-kibocsátású legyen. Az elektromos repülőgépek pedig addig is sokkal fenntarthatóbbá teszik a főleg az ingázók által használt norvégiai rövid távú légiközlekedést.

Fotó: Tecnam

A teljes mértékben villanyhajtású P-Volt koncepció a 11 üléses Tecnam P2012 repülőgép-modellen alapul, amely már eddig is ideálisnak bizonyult a norvég partvonal apró repülőtereinek rövid kifutóin. A Rolls-Royce a hajtóművet és az áramellátó-rendszert biztosítja, a Tecnam a tervezési és gyártási kapacitást, míg a Widerøe gondoskodik a gép forgalomba állításához szükséges tanúsítványok beszerzéséről.

Fotó: Tecnam

A járványhelyzet előtt a Widerøe nagyjából napi 400 repülőutat kínált egy 44 reptérből álló hálózaton belül – a járatok háromnegyede legtöbb 275 km hosszú, köztük nagyon gyakoriak a 7-15 perc közötti utak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET