Roma va reconstrui Colosseumul cu podea retractabilă

Autorităţile din Roma şi-au anunţat planurile de a reconstrui un element cheie al vechiului Colosseum – podeaua care va închide și ascunde rețeaua de tuneluri și cuști.

Foto: 123rf


Romanii antici se adunau odinioară în mulțimi de zeci de mii pentru a urmări gladiatorii și animalele sălbatice ce luptau până la moarte. Colosseumul a fost conceput pentru a crea un efect mistic, iar luptătorii și creaturile exotice păreau că apar ca prin magie. O podea din lemn, acoperită cu nisip, a ascuns în trecut labirintul tunelurilor secrete. Guvernul italian a promis acum 10 milioane de euro pentru instalarea unei podele noi, retractabile, care va reînvia gloria antică a arenei.

Foto: Unsplash

Podeaua reconstruită este prevăzută să includă trape și ascensoare ascunse, similare celor care au permis odinioară animalelor să sară din cușcă și să atace gladiatori și criminali condamnați. Hipogeul a permis organizatorilor jocurilor să creeze surprize și să construiască suspans. Renovarea va fi o intervenție tehnologică majoră care va oferi vizitatorilor posibilitatea de a aprecia frumusețea de odinioară a Colosseumului în timp ce stau în centrul arenei. Podeaua reconstruită ar permite publicului să înțeleagă pe deplin utilizarea și funcția ruinei antice. Oficialii au declarat că evenimente culturale, cum ar fi concerte și teatre, ar putea avea loc în Colosseum odată ce podeaua este instalată. Se așteaptă ca proiectul să fie finalizat până în 2023.

Foto: Pexels

AMI MÉG ÉRDEKELHET