A francia Riviéra rejtett ékköve a spanyol határ közelében

A római korban Gallia fővárosa volt.

Fotó: Shutterstock


Miközben évente külföldi turisták tízezrei keresik fel a francia Riviéra nagyvárosait, Cannest, Nizzát vagy Marseille-t, a szintén a régióban fekvő Narbonne-t inkább csak a franciák ismerik. Pedig sokáig a Római Birodalom egyik fontos provinciájának, Galliának a központja volt, a város épületei a mai napig őrzik a korszak emlékeit.

Az időszámításunk előtti 2. században a rómaiak itt alapították meg legelső galliai kolóniájukat, Narbót, amely később a Gallia Narbonensis provincia fővárosa lett. Kr. e. 27-ben Augustus császár ide helyezte át Gallia konventjét is, és jelentőségét Nagy Károly frank uralkodó is felismerte, a 8. században grófságot alapítva a környéken, amelynek szintén Narbonne lett a székhelye.

A római emlékei a város fő nevezetességeinek számítanak.

Az egyik legjelentősebb közülük a spanyol határig kanyargó Via Domitia egykori hadiút, míg az egyetlen szinte teljesen épen fennmaradt korabeli épület egy horreumnak nevezett magtár. Az ennek belsejében húzódó alagutak raktárként működtek, amelyekben a gabonán kívül olívaolajat, borokat, de még ruhákat is tároltak. A történészek szerint a piaci árusok őrizték itt portékáikat – ezt a piaci hangulatot most különféle audiovizuális eszközökkel igyekszenek visszaadni.

Fotó: Shutterstock

A 13. század végén kezdték felépíteni Narbonne jellegzetes épületét, a Saint-Jus-székesegyházat, amely 41 méter magas belíveivel Dél-Franciaország legimpozánsabb gótikus építménye. A csatorna mentén sétálva érhetünk el a Pont des Marchands ókori hídig, mely fénykorában, az Aude-folyó 1320-as gátszakadása és kiöntése előtt, hét ívből állt.

Ugyanakkor egyike azon európai hidaknak, amely felett komplett házak magasodnak.

Narbonne azonban nemcsak történelmi emlékeivel, hanem gasztronómiájával is vonzó lehet a modern utazók számára. Az ínyencségek felfedezésére a Les Halles de Narbonne piac egyik legjobb helyszín, ahol friss zöldségek, kézműves sajtok, tenger gyümölcsei és tésztás finomságok közül válogathatunk. A piac a helyiek közösségi életében is fontos szerepet játszik, itt szoktak összegyűlni és egy pohár bor mellett megbeszélni dolgaikat.

A Languedoc-régió ugyanis már évezredek óta híres kiváló borairól.

A környék egyik legkiválóbb borászata a Château l’Hospitalet, melynek 2017-es Grand Vin Rouge vörösborát 6000 induló közül választottak mg a világ legjobbjának a 2019-es International Wine Challenge versenyen. A természet szerelmesei a szőlősök mellett felkereshetik az Étang de Bages-Sigean madárfajokban gazdag vizes élőhelyét, vagy kerékpáron tekerhetnek végig az UNESCO világörökséghez tartozó Canal de la Robine csatorna mentén. A tengerpart közelében a Salin de Gruissan felszíni sótelepei számítnak különleges látnivalónak, mivel az algáknak köszönhetően a medencék rózsaszínben pompáznak – aminek a helyi flamingók is nagyon örülnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET