România călare – programe de echitaţie

Potrivit unui proverb arab, lumea este mai frumoasă privită de pe un cal. Și în România putem să călărim în nenumărate locuri.

Foto: 123rf

În România se găsesc numeroase ferme și cluburi de echitație care primesc și începători. Putem selecta dintre mai multe rase de cai și putem alege chiar și stilul de călărie.

Să te ridici în șaua unui cal în galoppare un lucru ușor în filme, dar nu este chiar deloc! Călăria este unul dintre cele mai grele și mai periculoase sporturi, unul în care călărețul trebuie să fie în deplină armonie cu un animal foarte puternic. În lipsa armoniei, calul poate arunca și răni călărețul. Însă cu perseverență și răbdare, echitația oferă recreere specială atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Foto: Unsplash

Dezvoltă dexteritatea, mișcând și mușchi despre care nici nu știam că există, fie că sunt la braț, picior, dar mai ales la spate. În același timp, acest sport educă și pentru viață, învață responsabilitatea. Călăria ne afectează și dezvoltarea personalității, deoarece dacă nu respectăm calul, nici calul nu ne va respecta. În schimb, dacă învățăm să comunicăm cu el, putem lega o prietenie pe viață.

IVÓ RIDING RANCH

Foto: 123rf

Centrul de echitaţie Ivó Riding Ranch, o mică afacere de familie în valea localităţii Izvoare din judeţul Harghita, este singura herghelie cu cai islandezi din ţară. Rasa specială are un temperament foarte echilibrat şi întreținerea acestor cai nu este costisitoare. În plus sunt prietenoși, docili şi uşor de manevrat, astfel e simplu să înveţi să călăreşti un cal islandez, iar de la a treia oră de călărie şi începătorii pot porni în excursii împreună cu un însoţitor. Oferta conţine diferite excursii de călărie de la o zi până la 4 zile.

CENTRUL „POTCOAVA”

Foto: Potcoava

Centrul de echitație şi pensiunea cu un spațiu exterior foarte generos din judeţul Gorj şi-a deschis porţile în 2015. „Potcoava" se află în mijlocul pădurii, într-un luminiş, la 3 km de satul Brebu din Valea Runcu. Aşezarea permite trasee în toate direcţiile în jurul complexului – nu doar călare, dar şi pe jos sau pe bicicletă. Rasa Haflinger, cu un strop de sânge arab, pe care o putem călări aici, este din familia de cai de munte dinregiunea Tirol, cu o statură relativ mică, potrivită pentru începători. Oferta include de la inițierea în echitaţie până la excursii călare de weekend.

COMPLEX TURISTIC „PĂNICEL”

Foto: Pănicel

Lecţii individuale cu instructor, trasee pentru avansaţi, plimbări cu trăsura – toate acestea şi multe alte activităţi putem să le găsim la Complexul Turistic „Pănicel" din preajma Cetăţii Râşnov. Aici, pe lângă centrul de echitaţie, există și două corpuri de cazare, un foişor, două lacuri artificiale şi unul natural (pentru pasionaţii pescuitului). Domeniul de aproximativ 70.000 mp este un loc ideal de refugiu din aglomeraţia urbană, oferind şi o privelişte minunată asupra Munţilor Bucegi, Piatra Craiului şi Postăvarul.

CLUBUL DE ECHITAȚIE EQUESTRIA

Foto: Unsplash

Un loc unde iubitorii de cai pot veni să se relaxeze, să se plimbe călare pe câmp sau prin pădure, să învețe să călărească sau doar să îi privească pe alţii, savurând o ceaşcă de cafea aromată sau, pur şi simplu, ascultând muzică. Chiar dacă şcoala de echitaţie este cel mai important serviciu pe care îl oferă clubul din Tăncăbeşti (comuna Snagov – la doar 17 km de Bucureşti) oricine poate veni să petreacă aici o zi deosebită, în preajma cailor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET