Íme 5 világviszonylatban is különleges hegyvidéki tó Romániában!

A Kárpátok rengeteg természeti látványosságot kínálnak, szinte kimeríthetetlen turisztikai forrást jelentenek Románia számára. Az égbe törő hegycsúcsok, a meredek sziklafalak mellett a különböző tavak is népszerűek a túrázók körében.

Fotó: Unsplash


​Szent Anna-tó – Legendák vidéke

Hét forrásának köszönhetően az Olt partján fekvő Tusnádfürdő már a 19. század közepétől ismert gyógyfürdő volt, a különböző kúrákon résztvevők számára pedig „kötelező” program a gyalog is megközelíthető, közeli Szent Anna-tó.

Ez Európa egyetlen természetben megmaradt vulkáni tava.

A Mohos Természetvédelmi Területen fekvő tó egy kráterben alakult ki –a helyiek szerint, aki megfürdik benne, egy évig a tó tündére védelmét élvezi.

Fotó: Unsplash

A tó kialakulásához ősi legenda is társul: eszerint két szomszédos várban élő testvérpár vetélkedése odáig fajult, hogy egyikük tizenkét fiatal lányt fogott be lovak helyet, hogy így múlja felül fivére tizenkét lovas, aranyozott hintaját. A lányok azonban meg sem bírták mozdítani hintót, a haragos várúr pedig ostorával egyikükre, Annára csapott. Amikor a hátán kicsordult a vér, Anna megátkozta a vár urát, majd szörnyű mennydörgés között a vár összeomlott, és elnyelte a feltörő víz.

Bukura-tó – Védett értékek

Fotó: Unsplash

Retyezát Nemzeti Park Románia legrégebbi, 1935-ben létrehozott természetvédelmi területe.

A több mint húsz 2000 méternél magasabb hegycsúcs mellett 80 kristálytiszta gleccsertó is található az UNESCO nemzetközi bioszféra-rezervátum hálózatába tartozó területen. Közülük a legnagyobb és legismertebb a kilenc hektár felületű, öt forrás által táplált Bukura-tó. A közel 1200 növényfajnak, és több mint 240 állatfajnak otthont adó Retyezátban a túrákhoz minden esetben magashegységi felszerelés szükséges, kétezer méter fölött még a nyári kánikulában is meglepheti a kirándulót a nulla fok közelébe csökkenő hőmérséklet és a havas eső, havazás.

Medve-tó – Kétszintes tó

Fotó: Shutterstock

A Marosvásárhelytől mintegy 60 kilométerre fekvő Szováta az idők során Európa-hírű üdülővárossá nőtte ki magát – köszönhetően a nevét az alakjáról kapó Medve-tónak. Bár a vidék a legendák földje, a tó keletkezését mégsem övezi misztikus rejtély: a helyiek szerint egészen pontosan 1875. május 27-én jött létre, amikor beszakadt egy kaszáló, és az üreget feltöltötték a rajta átfolyó patakok. A mélyben a tengervíz sókoncentrációjának közel tízszerese is mérhető, miközben a felszínen édesvizű patakok táplálják a tavat, így a napsütés által keltett hő a mélyben marad, fokozatosan fűtve a vizet.

Emiatt a Medve-tó a világ legnagyobb heliotermikus tava.

A só meghatározza a környék életét, a közeli Parajd központjában például le lehet jutni a már a rómaiak által is használt bányába, ahol nemcsak a légúti megbetegedésekkel küszködők érezhetik jól magukat – a 120 méteres mélységben többek között játszótér és egy kis kápolna is található a sóba vájt járatokban.

​Gyilkos-tó – Vadregényes táj

Fotó: Unsplash

A Medve-tóhoz hasonlóan Székelyföld egy másik messze földön híres kincse, a Gyilkos-tó kialakulása is pontosan ismert – igaz, az egykori fenyőerdő kiálló, megkövesedett rönkjeinek kísérteties látványa így is legendák ihletője. A Békás-szoros mellett, vadregényes tájon fekvő tó 1837-ben alakult ki, amikor a rendkívüli esőzések miatt a Gyilkoskő oldalából hegyomlásként zúdult alá az agyagos törmelék, elzárva a Békás-patakot. A környék pedig rengeteg további természeti csodát kínál: lélegzetelállító látvány tárul elénk, ha továbbindulunk az öt kilométeres Békás-szoros sziklái közé. A Keleti-Kárpátok leghosszabb és legszebb szurdokvölgye három részből áll: a Pokol Kapuja, a Pokol Tornáca és a Pokol Torka elnevezéseket azonnal megértjük, amint megpillantjuk a félelmetesen meredező sziklafalakat.

Bilea-tó – Csoda a magasban

Fotó: Unsplash

A Fogarasi havasok legnagyobb gleccsertava nemcsak szépsége, de nehéz megközelíthetősége miatt is híres.

A transzfogarasi szerpentin mentén, Nagyszeben és Curtea de Argeş között félútón található tóhoz vezető látványos út már önmagában élmény, télen viszont a lavinaveszély miatt lezárják az utat. Ilyenkor csak az ország legnevezetesebb magasszinti zuhatagától, az 1200 méteren lévő Bilea-vízeséstől induló drótkötélpályás felvonóval lehet megközelíteni a 2000 méteres magasságban lévő tavat. Néhány éve immár a világsajtó is felfigyelt a tóra: az utóbbi időben egy lelkes csapat minden télen felépít itt egy lakható jéghotelt. Az ország legmagasabb csúcsaival tűzdelt vidéke számos további gyönyörű gleccsertavat is rejt; ilyen a Bilea-tótól háromnegyedórás túrára lévő Capra-tó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET