Rózsaszín tengerpartok, ahol lopástól is védeni kell a homokot

Csodálatos helyek, amelyek azonban csak korlátozottan látogathatók.

Fotó: Shutterstock

A Föld legérdekesebb természeti jelenségei közé tartoznak azok a tengerpartok, ahol a fehér homok és a kék víz helyett a rózsaszín különböző árnyalataiban csillognak. Valamennyi ilyen helyre tökéletes választás lehet egy csodálatos nyaralásra.

​SPIAGGIA ROSA (OLASZORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

A Szardíniától északra fekvő Budelli szigetén található a varázslatos Spiaggia Rosa, amely már a 20. században is utazók tömegeit vonzotta, akik közül rengetegen haza is vittek a rózsaszínű homokból. Emiatt ma mára egy kevésbé élénk pink árnyalata van a strandnak, amelyről 1994-ben az olasz hatóságok ki is tiltották a turistákat. Spiaggia Rosa jelenleg is kizárólag szervezett túrák keretében látogatható.

Elafoniszi (GÖRÖGORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

Kréta szigetének nyugati oldalán, Hanía régióban található a helyenként rózsaszínű homokjáról ismert Elafoniszi. Az ilyen partok a partra vetett koralloknak, algáknak, összetört kagylóknak, és baktériumoknak köszönhetik különleges színüket, amelynek intenzitását nagyban befolyásolja az árapály jelensége. Akárcsak Spiaggia Rosa esetében, a turisták innen is szívesen vittek haza a homokból, emiatt a part színe mára némileg megfakult. Jelenleg természetvédelmi rezervátumként működik.

GRANDE SANTA CRUZ (FÜLÖP-SZIGETEK)

Fotó: Instagram

A Fülöp-szigetek déli részén található apró szigetet sokan csupán élénkrózsaszín tengerpartjáról ismerik. A buja növényzet körülkerített strandra szigorú előírások vonatkoznak: a szigetre csak 7 és 14 óra között engednek be látogatókat, akiknek előzőleg egy külön turistaengedélyt is ki kell váltaniuk.

Pantai Merah (INDONÉZIA)

Fotó: Shutterstock

Az indonézia Komodo-sziget két nevezetessége a világ legnagyobb gyíkja, a komodói varánusz, valamint Pantai Merah rózsaszínű tengerpartja. A part a pirosas koralloknak köszönheti a színét, ami nagyon látványosan ötvöződik a türkizkék tengerrel. Bár a helyi szabályozás szigora nem éri el az európait, a homok hazavitele innen is tilos, és a reptéri vámvizsgálatnál szigorúan ellenőrzik az efajta „szuveníreket”.

AMI MÉG ÉRDEKELHET