Fuss a hegyek között! Mindenkit vár a Running Festival Csíkszeredában!

A Running Festival a profi és amatőr, aszfalt- és terepfutókat, illetve a családokat célozza meg szeptember 16-17-én.

Fotó: Unsplash

Ha sport, akkor Csíkszeredáról mindenkinek a jégkorong jut eszébe, ám a futás is nagyon népszerű – ráadásul itt nem nehéz festői tájakon futni, elég csak pár száz méterre eltávolodni a településtől...

Fotó: Facebook

Csíkszeredában remek futóközösségek alakultak ki, amelyek különféle kis versenyeket szerveznek, kihívásokat alkotnak meg, amelyeknek eleget is tesznek, vagy akár csak együtt futnak a városban, vagy a város környékén. Mindezt a Running Festival Csíkszereda szervezői is figyelembe vették. A kétnapos rendezvénnyel profi- és amatőr-, aszfalt- és terepfutókat, illetve családokat céloznak meg, és 2021 szeptemberében több mint 700 futó állt rajthoz.

A programban több esemény is szerepel: éjszakai terepfutó verseny, maraton, félmaraton és maratonváltó Csíkszereda legfontosabb nevezetességeit érintve, továbbá egy kisebb családi verseny a város szívében. Újdonságként idén sor kerül egy rövidebb, 5 km-s távra is. Az esemény második kiadására 2022. szeptember 16-17-én kerül sor, még több mosolygós futóval!

Fotó: Facebook

Az egyes távok útvonalait úgy választották meg, hogy a futók ízelítőt kapjanak a város és a közvetlen környék legszebb látnivalóiból.

A városközpontból indulva elszaladnak a Márton Áron Főgimnázium impozáns épülete előtt, majd Csíkpálfalva felé veszik az irányt, Csomortánon áthaladva a Somlyó hegyében gyönyörködhetnek, hogy aztán a városba visszatérve elhaladjanak a Kárpát-medence legnagyobb katolikus zarándoklata közzéppontjául szolgáló kegytemplom előtt Csíksomlyón. Tovább haladva a versenyzők elszaladnak az 1600-as években reneszánsz stílusban épült Mikó-vár előtt, majd a híres csíki hoki bölcsője, a Vákár Lajos műjégpálya mellett is. A terepfutás útvonala is Csíksomlyón, a pünkösdi búcsúról ismert Hármashalom oltár melletti hegyen lesz.

Verseny előtt és után az ide érkezők megtekinthetik a Csíki Székely Múzeum állandó kiállításait, úszhatnak egyet a Csíki Csobbanóban, megkóstolhatják a helyi éttermek változatos specialitásait, és a helyi futók segítségével akár kocoghatnak is egy kis verseny előtti bemelegítőt a városban. A futófesztivállal egyidőben zajlik a Csíkszeredai könyvvásár, ahol többek között erdélyi szerzők műveit lehet megvásárolni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET