S-a deschis primul Muzeu al Fericirii din lume

Expoziția interactivă valorează cât o... terapie la psiholog.

Foto: The Happiness Museum

Conform studiilor, în Danemarca trăiesc cei mai relaxați și mai prietenoși oameni din lume, deci unde altundeva s-ar deschide o expoziție a fericirii?

Are fericirea o poveste, poate chiar o istorie? Are! Aristotel, în studiile sale de etică, a destinat o întreagă operă filosofică atingerii scopului culminant în viață: fericirea. Desigur, încă din vremea grecilor antici este una din temele cheie ale omenirii – atât pe plan artistic cât și științific, literatura căutării fericirii este foarte vastă, iar acum în sfârșit s-a deschis și un muzeu în Copenhaga cu această tematică.

„Un mic muzeu despre lucrurile mari din viață" – așa ne introduc fondatorii în colecție.

Hygge, adică stilul de viață danez, reprezintă una dintre cele mai populare tendințe în stilul de viață modern. Conform filosofiei hygge, este starea care acumulează fericirea, intimitatea, prietenia și starea de bine la un loc – danezilor le place să trăiască în această stare.

Muzeul a fost fondat de The Happiness Research Institute (Institutul de Cercetare a Fericirii) cu scopul de a arăta vizitatorilor starea de bine (care nu este același lucru cu bunăstarea) și cum să ne concentrăm asupra unei calități mai bune a vieții și asupra fericirii.

Foto: Facebook

Expoziția interactivă ne conduce spre cheia fericirii prin cele 8 camere amenajate: fiecare sală oferă o altfel de abordare și tematică, în care ne sunt prezentate mult mai multe decât simple rezultate științifice. „Politica fericirii" prezintă manipularea în politică, mijloacele electorale și măsurarea nivelului de satisfacție. „Istoria fericirii" ne aduce mai aproape de drumul dintre filosofia teoretică până la practica utilizată în reclame de a promite fericire consumatorilor, în timp ce noi cumpărătorii adesea tindem să credem aceste promisiuni. În „Geografia fericirii" putem afla unde trăiesc cei mai echilibrați oameni și unde trăiesc cei mai mulți nefericiți.

Fiind vorba de o expoziție interactivă, vizitatorii sunt chemați la joacă și, în timp ce se joacă, își pot cunoaște mai bine percepțiile și reacțiile personale – pe care de multe ori nu le conștientizăm foarte bine.

Galerie foto

Foto: The Happiness Museum


Foto: The Happiness Museum


Foto: The Happiness Museum


Foto: The Happiness Museum


Foto: The Happiness Museum


AMI MÉG ÉRDEKELHET