Să descoperim Geneva, unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume!

O fântână arteziană impresionantă, istorie bogată, vedere la Mont Blanc și un cartier diplomatic unic în lume ne așteaptă la Geneva.

Foto: Unsplash

Istoria Genevei este strâns legată de cea a Franței vecine și a Italiei din apropiere. Acest oraș extrem de bogat și-a câștigat renumele prin ceasurile sale, prin aur, prin bănci, dar mai ales datorită cartierului său internațional.

Foto: Unsplash

Orașul a fost dobândit de romani de la celți în anul 121 î.Hr., iar între anii 58 și 52 î.Hr. aici a stat și Iulius Cezar. Istoria orașului a fost formată de luptele pentru putere dintre regi și lideri bisericești, mai târziu dintre cetățeni și comercianți. Ne putem pierde nu doar pe străzile orașului vechi, ci și în timp, putem găsi aici o mulțime de muzee și comercianți de ceasuri, care încă din secolul al XVIII-lea erau cei mai buni în meșteșugul lor. Elementul dominant al centrului este Catedrala Sf. Petru - încă din secolul al XII-lea, aici au loc diverse concerte pe tot parcursul anului. Pentru a obține cea mai bună vedere asupra orașului, trebuie să urcăm 157 de trepte.

​CARTIERUL INTERNAȚIONAL

Foto: Unsplash

În 1863, Jean Henri Dunant a fondat la Geneva prima organizație umanitară internațională, Crucea Roșie Internațională. Dincolo de crearea unei instituții recunoscute și importante la nivel internațional, el a pus și piatra de temelie a cartierului în care se află astăzi mai multe organizații mondiale cunoscute. Merită vizitată această parte unică a orașului. După Muzeul Crucii Roșii Internaționale ne putem plimba pe Place des Nations, pentru a ajunge la sediul european al Națiunilor Unite (ONU) - și această din urmă instituție poate fi vizitată. Pe lângă centrul mondial al Crucii Roșii și unul dintre centrele ONU, aici își are sediul Organizația Mondială a Sănătății (WHO), Organizația Meteorologică Mondială, Organizația Internațională a Muncii (ILO), Uniunea Internațională pentru Telecomunicații, Consiliul Mondial al Bisericilor, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale aparținând de ONU, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și multe alte organizații internaționale.

​PE MALUL LACULUI GENEVA

Foto: Unsplash

O plimbare pe malul Lacului Geneva oferă o priveliște minunată asupra Jet d'Eau, cândva cea mai înaltă fântână arteziană din lume. Continuă să ridice jetul de apă la 140 de metri înălțime cu o viteză de 200 de km/h și este considerată drept simbol al orașului. Cafenelele, restaurantele și promenadele contribuie la impresia de high life, care poate fi încununată cu o excursie cu barca pe lac. În condiții meteorologice bune, din Geneva se poate vedea cel mai înalt vârf din Europa, Mont Blancul înalt de 4.809 de metri, situat la 70 de kilometri de oraș.

​SCAUNUL CU PICIOR RUPT

Foto: Shutterstock

Una dintre caracteristicile Genevei este statuia roșie a scaunului cu piciorul rupt, care stă din 1997 între două clădiri, cea a Crucii Roșii Internaționale și sediul european al Națiunilor Unite. Un picior al scaunului lipsește însă. Această statuie din lemn de 12 metri înălțime a fost ridicată de sculptorul Daniel Berset cu un mesaj simplu: să nu uităm de victimele minelor terestre și să facem presiuni asupra guvernelor pentru a le interzice.

AMI MÉG ÉRDEKELHET