6 alimente pe care nu ar trebui să le consumăm la aeroport

Pentru ca zborul să fie ușor – sfaturi de nutriție înainte de decolare.

Foto: Unsplash

Dacă nu dorim să ne petrecem întregul zbor la toaletă, este mai bine să fim atenți la ce mâncăm înainte de călătorie...

Zahăr

Foto: Unsplash

Dacă ne grăbim și avem nevoie de o gustare rapidă, iaurtul poate fi tentant, dar să avem grijă pentru că poate conține mult zahăr, ceea ce nu este ideal înainte de zbor. Nici înghețata cu iaurt și smoothie-urile cu fructe, din cauza zahărului adăugat și aditivilor ascunși, care pun prea multă presiune asupra sistemului intestinal. Mai degrabă să alegem alimente cu mai multe proteine, fibre alimentare și/sau grăsimi sănătoase. De exemplu iaurt grecesc natural, fără zahăr, nuci (neprăjite în ulei vegetal adăugat), legume tăiate mărunt sau batoane proteice fără îndulcitori artificiali și zahăr adăugat.

Salată

Fotó: Unsplash

Deși legumele crude sunt o parte esențială a nutriției sănătoase, legumele cu frunze verzi pot fi, de asemenea, contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi Escherichia coli. Agenții patogeni care se lipesc de suprafața frunzelor pot pătrunde în interior și, din păcate, rămân acolo chiar dacă salata este spălată înainte de preparare – cu excepția cazului în care este fiartă! Dacă mâncăm din legume cu frunze contaminate, va trebui să facem față și diareei, vărsăturilor și febrei, extrem de neplăcute atât în timpul călătoriei, cât și al vacanței.

Sare

Cartofii prăjiți și covrigii sunt, de asemenea, foarte gustoși, dar ne pot balona. La mare altitudine presiunea aerului scade, ceea ce înseamnă că gazele, inclusiv cele din intestine, se extind, determinând umflarea burții. Nu este prea confortabil să călătorești așa...

PEȘTE CRUD

Foto: Unsplash

Este mai bine să nu mâncăm pește crud sau insuficient gătit, crustacee sau orice fel de fructe de mare, respectiv mâncăruri preparate din acestea – cum ar fi sashimi, sushi și ceviche sud-american. În plus, sushi poate însemna o lovitură dublă dacă ne place să-l stropim cu sos de soia, deoarece o singură lingură conține 40% din aportul zilnic recomandat de sare.

SANDVIȘURI PREAMBALATE

Foto: Shutterstock

Oricât de tentante sunt sandvișurile împachetate cu șuncă și salam, acestea pot provoca toxiinfecții alimentare la fel ca și salatele cu frunze verzi. Pot conține bacterii monocytogenes, mai ales dacă au stat mult timp afară, iar acestea pot provoca vărsături, diaree și simptome asemănătoare gripei. Mai mult, este mai bine să trecem pe lista interzisă și hot-dog-ul, mezelurile, delicatesele din carne și cârnații, cu excepția cazului în care sunt păstrate și servite la 80°C.

ALCOOL

Foto: Unsplash

Presiunea atmosferică din cabina avionului este mai mică, iar capacitatea organismului de a absorbi oxigenul scade la altitudine, ceea ce poate provoca amețeli – aceasta se numește hipoxie. Combinat cu alcool, împovărează și mai mult organismul și poate duce la amețeli și dureri de cap și mai puternice. Dacă bem totuși alcool, să ne asigurăm că bem și suficientă apă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET