7 sfaturi importante – cum să transportăm placa de surf și celelalte echipamente sportive?

Numeroase sporturi acvatice, cum ar fi scufundările sau SUP (standing up paddle), necesită echipamente speciale care trebuie transportate în mașină fără a ne compromite siguranța proprie.

Foto: SEAT

Dimensiunea mare a unei plăci de SUP cu o lungime de peste trei metri, sau a întregului echipament de scufundări, poate fi un dezavantaj semnificativ atunci când încearcăm să ajungem la mare. Mai jos vă oferim șapte sfaturi pentru a transporta întregul echipament în siguranță și fără probleme.

1. PORTBAGAJ BINE GÂNDIT, ORGANIZAT

Aici trebuie fixate în siguranță echipamentul și accesoriile de scufundări, precum și placa de SUP. Este important să distribuim uniform sarcina, pentru a nu afecta echilibrul mașinii. Dacă bancheta din spate a mașinii poate fi rabatată în două părți, sau scaunul din mijloc are un compartiment rabatabil, SUP-ul poate fi așezat în portbagaj fără a fi nevoie să rabatăm întregul rând de scaune.

2. FIXAREA CORESPUNZĂTOARE A ÎNCĂRCĂTURII

Foto: SEAT

Pentru a evita accidentele, padelele și buteliile de oxigen trebuie să fie bine fixate în interiorul portbagajului. Vârful plăcii de SUP trebuie să fie orientat în față și să fie fixat de ambele părți ale portbagajului folosind curele la urechile de atașare. Rezervorul de oxigen trebuie așezat perpendicular pe linia scaunelor, astfel încât buteliile să nu se rostogolească odată cu mișcarea vehiculului, și trebuie, de asemenea, fixat cu curele.

3. SĂ PUNEM PLACA DE SURF PE BARELE DE ACOPERIȘ

Deși poate fi tentant să transportăm placa de surf în mașină, acest lucru nu este sigur și adesea nici nu este posibil, deoarece în caz de accident placa poate fi aruncată în față în vehicul. În plus, putem fi chiar amendați pentru asta. Cel mai bun mod de transport este fixarea corectă a plăcii pe portbagajul de pe acoperiș. Placa trebuie plasată cu greutatea cea mai mare spre partea din față a mașinii, pentru a preveni alunecarea ei pe mașină. Pentru a securiza placa și a evita deteriorarea ei, este recomandat să folosim un accesoriu de placă de surf care poate fi atașat mașinilor cu sau fără portbagaj de acoperiș.

4. DACĂ ESTE NECESAR, SĂ INSTALĂM UN SEMNAL DE AVERTIZARE

Foto: SEAT

Regula generală este că încărcătura de pe acoperiș nu poate depăși lungimea vehiculului. Cu toate acestea, în funcție de tipul de mașină, placa de surf poate ieși puțin în afară. În acest caz, poate depăși doar spatele mașinii, iar semnul V-20 (tabla cu dungi roșii și albe) trebuie să fie pus în cel mai îndepărtat punct al încărcăturii. Acesta este un avantaj pentru cei care folosesc plăci de surf gonflabile, deoarece acestea pot fi transportate fără a fi nevoie să fie umflate de fiecare dată.

5. SĂ VERIFICĂM PNEURILE

La mașină trebuie luată în considerare toată greutatea adăugată. Pasagerii, conținutul portbagajului, rezervorul de oxigen de 15 kilograme și 10 litri, SUP-ul de 10 kilograme pot modifica presiunea din anvelope. De aceea, înainte de prima pornire, să verificăm presiunea cu un manometru (putem face acest lucru în orice stație de alimentare MOL România) și s-o reglăm pentru greutatea reală a mașinii. Lipsa presiunii sau suprapresiunea poate cauza un defect sau uzura suspensiilor.

6. SĂ MENȚINEM O VITEZĂ CONSTANTĂ

www.youtube.com

Water sports: this is how you should load your car

Odată ce am pornit la drum, să încercăm să menținem o viteză constantă, mai mică decât în mod normal din cauza portbagajului de acoperiș plin. Să evităm accelerarea sau frânarea bruscă. Când transportăm o placă de surf pe acoperișul unei mașini, se poate mișca ușor în sus și în jos sau se poate balansa dintr-o parte în alta din cauza rezistenței aerului. În astfel de cazuri, să ne oprim într-un loc sigur pentru a fixa mai bine placa.

7. DISTANȚĂ ADECVATĂ DE URMĂRIRE

Greutatea suplimentară afectează timpul de frânare a mașinii, așa că este important să mărim distanța de urmărire. Sistemele de control adaptiv al vitezei de croazieră (ACC), care sunt deja prezente pe scară largă în mașinile de astăzi, ajută șoferul să controleze condusul în funcție de propriile nevoi și în funcție de condițiile de trafic.

AMI MÉG ÉRDEKELHET