Să traversăm Manciuria – aventuri cu trenul în China

Ne așteaptă o multitudine de atracții de-a lungul și la capătul Căii Ferate Transmanciuriene.

Foto: Shutterstock

După Calea Ferată Transmongoliană vă prezentăm și linia Transmanciuriană – pe care, plecând din Chita (Rusia), putem ajunge până la Beijing.

Istoria Căii Ferate Transmanciuriene, construită de Rusia între 1897 și 1903, nu duce lipsă de întorsături surprinzătoare. Din cauza ei au existat mai multe conflicte între China și Rusia dar, în ciuda acestui fapt, a rămas pentru o lungă perioadă de timp în proprietate rusă (respectiv sovietică), iar după cel de-al Doilea Război Mondial, calea ferată a fost deținută în comun de sovietici și chinezi. Uniunea Sovietică a renunțat la partea sa – de atunci denumirea oficială este Calea Ferată Harbin, însă în întreaga lume este menționată invariabil: Calea Ferată Transmanciuriană.

CITA

Foto: Shutterstock

După orașul situat la 4.740 km de Moscova, la confluența râurilor Ingoda și Chita se desparte linia Transmanciuriană de Calea Ferată Transsiberiană. Cita a fost fondată la mijlocul secolului al XVII-lea – astăzi este centrul industrial și cultural al Regiunii Transbaikal, locuit de 350 de mii de oameni.

ZABAIKALSK

Zabaikalsk este punctul final al tronsonului rusesc al Căii Ferate Transmanciuriene, unde călătorii trebuie să aștepte cel puțin două și uneori până la șase ore pentru ca roțile trenului să fie înlocuite cu roți cu ecartament chinezesc. În timp ce așteptăm, putem face o plimbare în orășelul cu atmosferă drăguță. La gara Zabaikalsk se pot face poze, dar fotografiarea grănicerilor sau a echipamentelor militare este interzisă.

MANZHOULI

Foto: Shutterstock

Prima oprire pe tronsonul chinezesc al liniei este orașul Manzhouli, punctul de întâlnire al culturii chineze, ruse și mongole. Străzile sunt mărginite de clădiri în stil rusesc, peste tot se văd inscripții rusești – de parcă nu am fi în China, ci în Rusia. Peste 200 de păpuși matrioșka supradimensionate și colorate pot fi văzute în Piața Matrioșka. Cea mai mare are aproximativ 30 de metri înălțime – este cea mai mare păpușă matrioșka din lume, deținând totodată recordul Guinness.

HARBIN

Foto: Shutterstock

Unul dintre cele mai importante orașe din nord-estul Chinei se află pe malul maiestuosului râu Songhua. Se mândrește cu numeroase atracții, iar cultura locală este un amestec fascinant de influențe han, manciuriene și ruse. Harbin este comparat adesea cu Sankt Petersburg și nu fără motiv, deoarece mulți arhitecți ruși au locuit în oraș în timpul construcției Căii Ferate Transmanciuriene și au proiectat aici multe clădiri frumoase.

SHENYANG

Foto: Shutterstock

Este capitala provinciei Liaoning și centrul economic, cultural și de afaceri al nord-estului Chinei. Orașul este renumit pentru mormintele imperiale, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, și pentru Palatul Mukden, fosta reședință a împăraților din dinastia Qing.

BEIJING

Foto: Shutterstock

Prin sosirea la punctul terminus al Căii Ferate Transmanciuriene, în străvechiul Beijing, aventura noastră se termină – sau abia acum începe! Capitala Chinei oferă atracții culturale și istorice vechi de milenii – dacă petrecem doar câteva zile în Beijing, să nu ratăm Piața Tiananmen, Orașul Interzis, Templul Raiului și, bineînțeles, Marele Zid Chinezesc din apropierea orașului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET