Hosszú hétvége az egész család számára? Próbáld ki Salzburgot!

Ha fejtörést okoz, hova menjünk gyerekkel hosszú hétvégézni, Mozart szülővárosa tökéletes választás – Salzburgban senki sem fog unatkozni, hiszen rengeteg a program és a látnivaló.

Fotó: Unsplash

A lenyűgöző salzburgi városképet a különböző építészeti korszakokból és évszázadokból származó világi és egyházi épületek nagy száma határozza meg. A látnivalók egymáshoz közel találhatók, így gyerekek számára is bejárható az óváros. Ugyanakkor a séta és a nézelődés mellett a városban és környékén rengeteg további program közül választhatunk.

​Játékvilág

Fotó: Facebook

A Játékmúzeum (Spielzeug Museum) földszintjén hatalmas hely várja a családokat az önfeledt játékhoz, na meg az egyik nagy kedvenc, a múzeum bohóca, aki hetente fellép a házi színpadon. Az emeleten „macihegyek”, egy kis vegyesbolt és többféle babakonyha várja a főzni vágyó csemetéket. A Carrera-pályán a kisebbek és nagyobbak is kipróbálhatják a vezetés élményét és össze is mérhetik tudásukat. Különleges élményt nyújt a második emeletről az elsőre vezető csúszda is.

Állatkert

Fotó: Facebook

A Salzburgi Állatkert minden korosztály számára óriási élmény – a 14 hektáros területen található park 150 fajnak ad otthont. A törpeegértől a fehér orrszarvúig különböző méretű lények élnek itt a világ minden tájáról. Az állatkert különleges látványossága az afrikai rész a tágas szavannakerttel és az oroszlánházzal. Az állatsimogató házi kedvencei szívesen ölelkeznek a gyerekekkel.

Múzeum

Fotó: Facebook

A Haus der Natur, vagyis a helyi Természettudományi Múzeum kiállítótermeiben rengeteg felfedeznivaló akad a dinoszauruszuktól a holdbéli tájakig. Az üveglépcsőn keresztül megközelíthető Tudományos Központban minden a kutatás és a kísérletek körül forog: a gyerekek (és a felnőttek) kedvükre generálhatnak áramot turbinákkal, lebeghetnek az űrben egy hidraulikus platformon, de hidat is építhetnek, amit rögtön ki is próbálhatnak.

Víz és palota

Fotó: hellbrunn.at

Ha már Salzburgban járunk, ki ne hagyjuk a Hellbrunni Palotát, ami több mint 400 éve nyűgözi le a látogatókat látványos szökőkútjaival. Markus Sittikus salzburgi érsekprímás a Hellbrunni Palotát az élvezet és a szabadidő oázisának tervezte, mely a mai napig népszerű szabadidős célpont. Tökéletes helyszín a kikapcsolódásra, sétákra és egy kis szabadtéri sportolásra, a gyerekeket pedig azonnal magával ragadja a nagy játszótér.

Salzburg környéke

Fotó: TVB Werfen

Werfen

  • Az Alpok északi peremén fekvő Salzburg körül hatalmas hegyvidék várja azokat a természetbarátokat, akik egy kicsit maguk mögött hagynák a városi forgatagot. Érdemes együtt kirándulni, túrázni az Untersberg és a Gaisberg hegyek között.
  • A salzburgi régió nevét és gazdagságát is a fehér aranynak köszönheti. Hallein (Salzwelten), Berchtesgaden (Salzbergwerk) és Bad Reichenhall (Alte Saline) bányáiban és feldolgozóüzemeiben a látogatók mindent megtudhatnak a sóról, és a föld belsejében megismerhetik a bányászok mindennapi életét. A halleini kelta falu és múzeum az európai vaskorszak idejébe repít vissza.
  • A világ legnagyobb jégbarlangja csodálatos jégszobraival a tartomány egyik legnépszerűbb látnivalója. A werfeni jégvilág összesen több mint 42 km hosszú – ebből az első egykilométeres szakasz látogatható, ahol impozáns jégképződmények sorakoznak. A látogatók bányászlámpákat kapnak a belépéskor, melyek fénye gyönyörűen csillog a monumentális jégkolosszusokon. A jégbarlang májustól októberig látogatható (nyáron is fagypont alatt marad a hőmérséklet), kizárólag tapasztalt vezető közreműködésével.
AMI MÉG ÉRDEKELHET