Samarkand și Buhara – cele două orașe antice ale Orientului fabulos

Uzbekistan este mina inepuizabilă de comori a orașelor antice, minunatelor monumente istorice și arhitecturale, pline de povești orientale și locuri uluitoare.

Foto: Shutterstock

Plimbându-ne prin Samarkand și Bukhara, ne putem simți ca și cum am fi aterizat în poveștile din O Mie și Una de Nopți.

Samarkand – orașul pelerinajului

Foto: Pixabay

Fondat în secolul al VIII-lea î. Hr., Samarkand este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, prin care trecea cândva Drumul Mătăsii – această rută comercială medievală lega China de Marea Mediterană. Multe dintre atracțiile sale sunt incluse din 2001 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Orașul este important nu numai din punct de vedere cultural, ci și religios. Fiecare musulman trebuie să facă un pelerinaj la Mecca cel puțin o dată în viață – dar dacă nu poate face asta, îl poate înlocui cu cinci pelerinaje la Samarkand.

Foto: Shutterstock

Tillya Kari

  • Madrasa Ulug Beg – Tradus literalmente, madrasa înseamnă școală, în care pe lângă legea religioasă islamică, se predă și filozofie și științe exacte. Ulug Beg este cea mai veche și mai mare asemenea școală din Samarkand.
  • Madrasa Sher Dor – Moștenirea sa arhitecturală deosebită este reprezentată de un ornament de fațadă cu două portrete de lei. Timp de secole, existența ornamentului a fost ținută secret, deoarece religia islamică interzice înfățișarea oamenilor și animalelor.
  • Madrasa Tillya Kari – Cu fațada sa colorată albastru-aurie, această clădire este una dintre perlele Samarkandului. Inițial a constat din două părți: într-una a funcționat școala și în cealaltă moscheea.
  • Mausoleul Gur-e Amir – Locul de înmormântare al domnitorilor din Samarkand. Unul dintre locurile sfinte ale religiei islamice, unde fiecare pelerin musulman care sosește la Samarkand spune o rugăciune. Datorită decorațiunilor sale uluitoare, este considerată una dintre capodoperele arhitecturii islamice medievale.

Foto: Shutterstock

Situat în vecinătatea moscheei de dimensiuni monumentale Bibi-Khanum, zona bazarului Siob este dominat permanent de un nor îmbătător de mirosuri. În bazarul specializat pe condimente aromate, fructe uscate și nuci, etichetele de preț sunt mai mult un element decorativ – negocierea este recomandată, deoarece renunțarea la aceasta este considerată de către vânzători o insultă personală.


Buhara – orașul poveștilor

Foto: Pixabay

Buhara este o altă stație importantă pe Drumul Mătăsii, o oază de verdeață în mijlocul deșertului. Fondat acum 2500 de ani, orașul este numit inima Drumului Mătăsii. În bazarurile și caravanseraiurile sale se întâlneau negustori veniți din toate părțile lumii. Din 1993 este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

O atracție de neratat este fortăreața Ark – sediul emirilor – o clădire magnifică care a fost distrusă și apoi reconstruită de mai multe ori. Din zidurile sale masive, înalte de 10 metri, ies stâlpii din lemn pentru ca fortul să pară neterminat, deoarece se crede că spiritele dăunătoare se mută doar în clădirile finalizate.

Spre deosebire de majoritatea monumentelor uzbece, minaretul Kalyan nu este decorat cu plăci turcoaz, ci cu cărămizi simple dispuse în forme deosebite. Când Ginghis Han a devastat Buhara în 1219, minaretul Kalyan a fost singurul lucru din oraș pe care nu l-a distrus.

AMI MÉG ÉRDEKELHET