Sandvișuri din toată lumea – Tu pe care l-ai vrea?

A venit vremea să încercăm mai multe combinații decât banalele salam-unt-ardei-chiflă. Sandvișul poate fi un fel de mâncare bogat, colorat și care ține de foame.

Foto: Getty Images

Baghetă vietnameză, extra falafel, triunghi picant indian, sandviș cu secară și cu somon, dar și multe alte bunătăți ne așteaptă să le încercăm în lumea largă.

Báhn Mí (Vietnam)

O combinație delicioasă dintre bucătăria coloniștilor francezi și gastronomia orientală: pateu condimentat, niște carne, legume proaspete și murate, maioneză, frunze de coriandru – toate se adaugă baghetei tăiate în lungime. Acestea sunt variate într-o mie de moduri – este de fapt un sandviș cu aromă asiatică și aspect european.

Falafel în lipie (Orientul Mijlociu)

Foto: Instagram

Toate bufetele din Orientul Mijlociu au în meniu acest sandviș rapid, bogat și revigorant, pentru care ingredientele sunt alese de obicei de client la fața locului. Pe lângă legumele proaspete, sosul de iaurt sau tahina, sosul de ardei iute, coriandrul proaspăt, pătrunjelul și ceapa merg bine cu chiftelele de năut. Se vând peste tot în lipie sau pită.

Sandviș Gatsby (Africa de Sud)

Foto: Instagram


În 1976, proprietarul magazinului de pește Rashaad Pandy nu știa ce să ofere dimineața sau la prânz lucrătorilor care veneau în magazinul său și care doreau ceva care să poată fi mâncat repede, fără să se murdărească. Așa s-a născut acest sandviș, care este un croissant umplut cu un fel de carne (rasol, polonez etc.), murături indiene foarte iuți și cartofi prăjiți. Dacă sunteți pasionați de tot ce e iute, puteți adăuga și sos sud-african piri-piri.

Pork Belly Bao (China)

Foto: Instagram


Acest sandviș a fost făcut foarte popular în America de către doi bucătari de origine chineză. Mâncarea este foarte simplă, dar provoacă o explozie de arome: într-un produs de patiserie din făină albă, caldă se așază o felie de burtă prăjită, suculentă (o carne foarte grasă), muștar, murături, coriandru și alune întregi.

Pâine graham cu somon (Alaska)

Foto: Instagram


Sandvișul cu somon din Alaska este cel mai simplu și poate cel mai sănătos sandviș din lume: untul sau crema de brânză se unge pe pâinea de secară și apoi se pune o felie proaspătă de somon crud sau afumat. La final, i se adaugă puțină lămâie și eventual ierburi verzi.

Sandviș cu avocado (California)

Foto: Instagram


Acest snack popular poate fi consumat în întreaga lume, totuși originea sa este în California, iar aici există o mulțime de versiuni. Fie fac un sandviș multietajat cu pâine prăjită, fie din pâine albă moale fără coajă, care se unge cu maioneză cu usturoi, slană prăjită, avocado cremos și inele de roșii. Un prânz consistent, delicios, gata într-o clipă!

Cornuri cu creveți (Australia)

Foto: Instagram


Favoritul australienilor este cornul moale de hot dog, umplut cu creveți în maioneză (sau popularul sos dulceag „mii de insule"), însoțit de frunze de salată, iar ultima versiune este îmbogățită și cu avocado.

Sabich (Israel)

Foto: Instagram


Sabich este unul dintre colacii de salvare ai vegetarienilor (celălalt este pita cu falafel). Acest sandviș este bogat în arome și substanțe nutritive: vinete la grătar, ouă fierte, legume proaspete, coriandru verde sunt învelite într-o chiflă, apoi presărate cu un topping ce seamănă cu pesto: verde, uleios, picant. La final se adaugă tahini, pentru a face totul mai suculent și chiar mai gustos.

Bocadillo (Spania)

Foto: 123rf


Sandvișul bogat al spaniolilor poate conține aproape orice, deci există și versiuni vegetariene, dar originalul are cu siguranță șuncă maturată. În León, în pâine se pune sângerete, dar există și versiuni cu omletă, cu pateu ori cu creveți, numărul de variante posibile fiind infinit.

Carrozza (Italia)

Foto: Instagram


Mozzarella în carrozza este de fapt un sandviș fierbinte pane. Aceste frigănele mediteraneene sunt populare în sudul Italiei. Este o mâncare puțin mai grea, și deci un prânz consistent. Sandvișul cald cu brânză este scufundat în sos de roșii și servit cu salată proaspătă.

Sandviş cu chutney (India)

Foto: Instagram


Minisandvișurile cât o mușcătură sunt consumate alături de ceaiul de după-amiază. Acest obicei a rămas încă din timpul colonizării britanice. Pâinea albă feliată este unsă cu un fel de chutney (acesta este un sos picant din fructe sau legume) și apoi transformată într-o versiune vegetariană sau cu carne. Cel mai frecvent este sandvișul cu brânză chutney – crusta pâinii este tăiată în cuburi mici sau triunghiuri.

AMI MÉG ÉRDEKELHET