Sankt Petersburg: poveste de iarnă

Canalele fermecătoare care străbat orașul, clădirile monumentale cu o arhitectură uimitoare și patinoarele din parcuri fac din Sankt Petersburg o destinaţie de iarnă de neratat.

Foto: Getty Images


Atât localnicii, cât și turiștii consideră că Sankt Petersburg este cel mai european oraș din Rusia. Desigur, acest lucru nu este surprinzător datorită poziţiei sale geografice, deoarece de aici se poate ajunge relativ ușor, în doar câteva ore cu feribotul la Helsinki și în capitala Estoniei, Tallinn. Desigur, ne întâlnim și cu specificul rusesc la Sankt Petersburg, fie că este vorba de clădiri și pieţe grandioase, palate splendide sau biserici cu cupolă în formă de „bulbi de ceapă". Poate că această dualitate conferă orașului atracţia sa reală: dincolo de dominaţia inscripţiilor chirilice, totul este puţin familiar și totuși diferit de lucrurile cu care ne-am obișnuit – cu această diversitate, cu siguranţă orașul ne va scoate din monotonia vieţii de zi cu zi.

O plimbare în inima oraşului

Foto: 123rf

Statuia Călăreţul de aramă


Partea istorică a orașului este traversată în diagonală de Nevski Prospekt, unul dintre cele mai aglomerate bulevarde, cu mii de trecători pe ambele părţi, fie că este vorba de turiști sau localnici într-o pauză de masă de la locul de muncă. De-a lungul acestui traseu se află Catedrala Kazan, care a funcţionat ca muzeu pe vremea comunismului iar astăzi (în principal datorită staţiei de metrou din centrul orașului) servește drept punct de întâlnire pentru locuitori.

Pornind de aici și traversând canalele peste podurile minione, ajungem rapid la Amiralitate, care nu poate fi admirată decât din exterior, întrucât complexul de pe malul Nevei este şi în prezent sediul central al Marinei. Însă merită să facem o plimbare în grădina Alexander din apropiere, să străbatem parcul până la malul râului, unde găsim unul dintre simbolurile orașului Sankt Petersburg: statuia Călăreţul de aramă, pe care și Pușkin a imortalizat-o într-un poem celebru.

Traversând Podul Palatului ajungem încartierul Petrograd, unde Fortăreaţa SfinţiiPetru și Pavel aflată pe insule separate aservit ca fortificaţie pentru a proteja orașulîncă de la fondarea sa din 1703 și până însecolul al XX-lea. Mulţi oameni vin aici învizită doar pentru a vedea tunul tradiţionalși a-l auzi la amiază - ceva care oricum arfi greu de ratat, deoarece poate fi auzit șide peste râu.

Două biserici de neratat

Foto: 123rf

Biserica Mântuitorului Însângerat

Dacă vizita noastră la Sankt Petersburg este de doar câteva zile, există două biserici care trebuie văzute cu orice preţ –cele două clădiri sunt diametral opuse din toate punctele de vedere. Biserica Mântuitorului Însângerat a fost construită pe locul unde în 1881 ţarul Alexandru al II-leaa fost executat de un grup de anarhiști. Stilul clădirii seamănă cu Bazilica Sfântul Vasile din Piaţa Roșie din Moscova: are cupole viu colorate și pereţi decoraţi în stil oriental. Interiorul este acoperit cu 7.500 de metri pătraţi de mozaic, ceea ce îl face unic în lume.

Foto: 123rf

Pod deschis pentru timpul nopţii, în faţa catedralei Sfântul Isaac

Catedrala Sfântul Isaac a fost construită în stil complet diferit. Clădirea uriașă are o înălţime de 100 de metri și poate găzdui până la 14.000 de credincioși odată - deţinând astfel titlul de „Cea mai mare catedralădin Rusia". Peste o sută de coloane din granit roșu susţin structura acoperișului, exteriorul fiind decorat cu sculpturi. După Bazilica Sfântul Petru din Roma și Catedrala Sfântul Paul din Londra, Sfântul Isaac din Sankt Petersburg se mândrește cu cea de-a treia cea mai mare cupolă din lume: pentru o panoramă uluitoare, merită să urci cele 300 de trepte care duc spre vârful catedralei.

Concentrat de cultură

Foto: 123rf

Muzeul Ermitaj, cea mai mare instituţie culturală din oraş

O atracţie de neratat în oraș și totodată cea mai mare instituţie culturală este Muzeul Ermitaj, despre care se zvonește că, dacă ne-am opri doar pentru un minut în faţa fiecărei opere de artă din colecţie, ne-ar lua opt ore pe zi, timp de jumătate de an până am putea bifa vizionarea fiecărei creaţii. De aceea merită să luăm o hartă cu noi, pentru a ne planifica un traseu bine definit cu punctele de interes din epocile care ne interesează – fără să ne pierdem în labirintul clădirii. Cu puţin noroc, după părăsirea zonei de expoziţie, în curtea muzeului ne putem întâlni cu una din pisicile muzeului: felinele vestite au fost relocate în muzeu în urmă cu 300 de ani, în clădirea Palatului de Iarnă ce găzduiește Ermitaj pentru exterminarea șoarecilor și a șobolanilor, având de atunci o popularitate de nedescris.

Foto: 123rf

Crucişătorul Aurora pe râul Neva

Pasionaţii de istorie sunt sfătuiţi să viziteze crucișătorul Aurora: nava, care a devenit un simbol al revoluţiei din octombrie 1917, este staţionată pe malul Nevei, lângă Fortăreaţa Sfinţii Petru și Pavel. O altă destinaţie interesantă este Muzeul Fabergé din Palatul Şuvalov: aici se păstrează cea mai mare colecţie de ouă Fabergé din lume. Iubitorii de literatură trebuie să viziteze neapărat casa în care s-a născut Dostoievski: aici putem vedea, printre altele, biroul celebrului scriitor, la care a lucrat la ultimul său roman, „Fraţii Karamazov".

Gastronomie rusă...

Dacă ni se face foame în timpul vizitării orașului, atunci centrul este în mod cert un loc pe placul nostru. La Sankt Petersburg găsim feluri ce provin de la mai multe popoare, în ultima vreme devenind tot mai populare restaurantele cu specific caucazian, pe care le întâlnim peste tot în oraș. O soluţie destul de ieftină ar fi plăcintele: există două reţele de restaurante care s-au specializat pe mâncarea naţională rusească, blini, care este o plăcintă la care putem cere aproape orice fel de umplutură.

5 PROGRAME SPECIALE

Foto: Getty Images

Staţia de metrou Kirovsky Zavod

  1. Să bei o cafea sau unceai și să te plimbi în Orangery SPB, care estecafenea și seră de palmieriîn același loc
  2. Să privești deschiderea podurilor noaptea când sunt lăsate vapoarele să traverseze orașul. Merităsă te cazezi pe malul râului, deoarece podurile rămân deschise peste noapte.
  3. Departe de forfota orașului, pe insula Vasilievski, să descoperi Sevkabel Port, un centru cultural-gastronomic amplasat pe locul unei foste fabrici, împânzit de restaurante, concerte și alte evenimente.
  4. Să încerci metroul din Sankt Petersburg, unde în cele mai multe staţii, datorită ornamentelor arhitecturale, te poţi simţi ca într-o sală de bal. Pregătește-te pentru scări rulante foarte lungi, este cea mai adâncă linie de metrou din lume!
  5. Să admiri peisajul către râul Neva și clădirile din jur din turnul cu clopote din Catedrala Smolnîi.
AMI MÉG ÉRDEKELHET