Hanami, adică sărbătoarea florilor de cireș în Japonia – galerie foto spectaculoasă

Oriunde am merge în Japonia – fie Kyoto, Osaka sau Tokyo – o foarte mare așteptare precede sărbătoarea primăverii, înflorirea cireșilor.

Foto: Pexels

Floarea cireșului este unul dintre cele mai importante simboluri ale culturii japoneze, simbolul întregii națiuni, așa că nu este greu de imaginat că primăvara se fac analize meteorologice serioase pentru a stabili cele câteva zile în care copacii vor putea fi văzuți în toată splendoarea lor.

Foto: Pixabay

Cuvântul hanami înseamnă literalmente să te holbezi la florile de cireș, dar este, de fapt, o sărbătoare culturală, spirituală pentru japonezi. Înflorirea cireșului începe la sfârșitul lunii martie și trece ca un val prin toată Japonia până la începutul lunii mai, fiind foarte așteptată peste tot.

Între creșterea mugurilor și căderea florilor trece doar o săptămână, iar întregul copac înflorit poate fi văzut în maxim 2 zile. Bineînțeles, dacă este o zi cu vânt sau ploi, tot procesul se scurtează. Atenția este concentrată asupra meteorologilor, care spun când și unde merită să mergem să vedem sakura, adică înflorirea. Înflorirea este o sărbătoare națională, când toată lumea stă în aer liber, merge la picnic, se plimbă în umbra copacilor frumoși și se bucură de priveliște. Sărbătoarea florilor din timpul zilei se numește hanami, iar cea de noapte yozakura – atunci copacii sunt luminați cu felinare.

Foto: Shutterstock

Înflorirea cireșilor simbolizează efemeritatea, care evocă un sentiment vesel și melancolic în același timp, în plus sakura este și un simbol al reînnoirii de primăvară. Mentalitatea japoneză include și atenția acordată naturii, aprecierea și glorificarea tuturor vibrațiilor ei și respectarea până și a celor mai mici minuni și schimbări naturale. Floarea de cireș este și un mijloc de exprimare a iubirii și afecțiunii, fiind prezentă în egală măsură la nunți, dar și în cimitire.

Galerie foto:

Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock



















Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock


AMI MÉG ÉRDEKELHET