Schi în Franța – pârtii cu zăpadă sigură, la mare altitudine (partea a II-a)

Franţa are un total de 251 sisteme de pârtii, iar pe baza permiselor pentru acestea există și nenumărate combinaţii.

Caracterizarea de munte înalt este folosită în principiu pentru versanţii de peste 2.500 metri deasupra nivelului mării, deși în urmă cu câţiva ani „borna” de siguranţă de zăpadă era trasă la 1.200 m în Alpi. Dar, din moment ce linia de zăpadă urcă în mod constant, am adunat aici pârtiile din Franța cu adevărat înalte și cele mai bine cotate.

​Chamonix

Foto: Pixabay

Așezarea legendară de la poalele Mont Blanc-ului este o destinaţie de vacanţă de vară și iarnă foarte populară pentru alpiniști, drumeţi și, mai recent, alergători. Acest lucru este binevenit și pentru că infrastructura sa funcţionează tot timpul anului, nu doar în sezonul de schi.

Pârtiile din Chamonix sunt renumite ca fiind extrem de abrupte și cu zăpadă adâncă.

În sectorul emblematic Grand Montets, care este un adevărat paradis freeride, un lift este în curs de renovare, astfel încât pârtiile de sus nu pot fi folosite momentan. Dar nici începătorii nu trebuie să dispere, căci pot aluneca liniștiţi pe Balme Vallorcine, iar copiii, începând de la vârsta de 3 ani, sunt bineveniţi la Clubul Piou Piou pentru lecţii de schi și supraveghere.

  • Luni ideale: decembrie–aprilie
  • Lungimea pârtiilor: 24 km, cu peste 150 km în sistem de pârtii
  • Preţuri pentru permise, 1 zi/adult: 62 EUR – rezervat la timp, permisul poate fiobţinut online cu până la 26 de euro! Cu siguranţă merită să ţinem cont de acest lucru înainte de sezonul următor. 5 zile/adult: 280 EUR – online și mai devreme este și acesta mai ieftin

Tignes / Val d'Isère

Foto: valdisere.com

În timp ce despre Tignes se spune că e cam pustie, însă este un paradis de piste off-ride și freeride, Val d'Isère poate fi numită cea mai frumoasă staţiune de schi din Franţa, fiind și extrem de diversă. Pădure, stâncă, zăpadă virgină, alunecare în afara pistei, peisaje minunate și pârtii suficiente pentru toată lumea – schiorii de nivel mediu-avansați, dar și profesioniștii nu vor fi lipsiţi de oportunităţi. În Oakley Valpark se pot face trick-uri diverse, iar jos, printre altele, și un restaurant cu stea Michelin îi așteaptă pe oaspeţii. În plus, Tignes se laudă și cu un gheţar, așa că (deocamdată) zăpada este în siguranţă chiar și vara, iar Val d'Isère este plin de locuri pentru petreceri, adică toată lumea își va găsi o distracție potrivită după schi. Preţurile băuturilor sunt ridicate, deci merită să calculăm un buget separat pentru asta.

  • Luni ideale: decembrie–aprilie
  • Lungimea pârtiilor: 300 km
  • Preţuri pentru permise, 1 zi/adult: 63 EUR – online poate fi doar 55 EUR, 5 zile/adult: 315 EUR, dar un permis de 6 zile include multe reduceri extra (de exemplu, intrare la spa) Pentru copiii sub vârsta de 8 ani este gratuit!

La Plagne

Foto: Paradiski

La Plagne face parte din Paradiski, dar locul constă din 12 sisteme de pârtii și așezările asociate acestora. În plus, putem trece în vecinătate, la Les Arcs, cu cea mai rapidă telecabină din lume, iar schiul sau snowboardul în afara pistelor este, de asemenea, o atracţie remarcabilă a zonei, deoarece există o mulţime de părţi rar folosite sau chiar neatinse. În ceea ce privește cazarea, La Plagne, situat cel mai jos, oferă viaţă de noapte zgomotoasă și agitaţie, în timp ce Plagne Villages și Plagne Soleil, aflate la o altitudine mai mare, sunt ideale pentru cei care caută seri liniștite. Montchavin și Les Coches au fost inventate pentru familii, și în general este adevărat pentru La Plagne că pistele pentru începători și pentru copii sunt foarte accesibile.

  • Luni ideale: mijlocul lui decembrie – mijlocul lui aprilie
  • Lungimea pârtiilor: 225 km, iar împreună cu Paradiski 425 km
  • Preţuri pentru permise: 1 zi/adult: 61 EUR; 5 zile/adult: 279 EUR, dar cu un permis de șase zile intră în vigoare multe reduceri, iar în noiembrie ne putem cumpăra și mai ieftin permisul.
AMI MÉG ÉRDEKELHET