Schi în Franța la preț bun – sfaturi utile (Partea I)

Schi în Franţa? Pare că nu va fi genul de distracţie ieftină, nu? Am căutat cel mai bun mod de a reduce costurile dacă dorim să alunecăm pe pârtiile din Alpii Francezi.

Foto: Unsplash

Dinozaurii își trăiau perioada de glorie în Pangeea, când în urmă cu 130 de milioane de ani a început formarea terenului nostru preferat de schi din Europa: Alpii cu o lungime de 1.200 km, care cresc și în prezent cu 1 mm în fiecare an. Mai mult de o cincime din lanţul muntos se află în Franţa, iar văile adânci și abrupte ale Alpilor sunt perfecte pentru schiori.

Cum rămâne cu prețurile?

Foto: Shutterstock

Cu greu putem evita subiectul, știind că infrastructura sistemelor de pârtii de schi este foarte dependentă de energie, inclusiv de costul acesteia. Dar să vedem exemple concrete!

Situat pe Mont Blanc, Megève oferă 400 km de pârtii de toate nivelurile de dificultate, cu 111 teleschiuri. Deși există, evident, mii de variante de permise de schi, în 2019 preţul cardului clasic de șase zile pentru adulţi a fost de 250 de euro, în timp ce în sezonul 2022/2023 ar fi de 277 de euro. Dacă îl cumpărăm online cu cel puţin zece zile înainte de prima coborâre, atunci plătim doar 5 zile în loc de 6, adică vom plăti doar 247,5 euro. Adevărat, pentru abonamentul de cinci zile plătim exact la fel, pentru că reducerea nu se mai aplică în cazul acestuia. Cu alte cuvinte, abonamentele în Megève au crescut cu 10-11% din 2019, ceea ce este o creștere rezonabilă. În același timp, exemplul evidenţiază și faptul că trebuie să căutăm și să plătim în avans pentru a obţine economii semnificative.

Cheia economisirii: cercetarea

Foto: Shutterstock

Chamonix

Franţa are un total de 251 sisteme de pârtii, iar pe baza permiselor pentru acestea există și nenumărate combinaţii. Chiar dacă dorim să ne petrecem vacanţa de iarnă într-o zonă cu mai multe sisteme de schiuri, acestea sunt mult mai scumpe și puţini profită de întregul sistem de pârtii de 200-400 km în cinci sau șase zile. Dacă ne uităm la ceea ce ar fi ideal pentru noi (de exemplu, o zonă mai înaltă, cu zăpadă sigură și mai multe piste dificile), atunci putem reduce imediat costurile. După cum reiese din exemplul de mai sus, contează când și cum ne cumpărăm permisul de schi. Se pare că pentru tot mai multe pârtii merită să plătim online și cu multe zile sau chiar săptămâni ori luni înainte, economisind astfel chiar și zile întregi la preţul final.

Desigur, și data este importantă, întrucât în plin sezon nu doar cazarea, ci și abonamentele sunt mult mai scumpe.

Fiabilitatea zăpezii joacă, de asemenea, un rol în stabilirea preţurilor, la fel și (parţial) numărul de vizite de-a lungul anilor. Cu alte cuvinte, ne descurcăm cel mai bine atunci când ne stabilim lista de priorităţi: ne vom mulţumi cu o staţiune de schi mai mică? Putem călători în afara sezonului de vârf? Este o problemă dacă ne cazăm mai departe de pistă? Acceptăm un apartament mai mare împreună cu prietenii, unul care poate găzdui și 6-8 persoane? Desigur, există și posibilitatea unor tururi organizate, care pot economisi mai ales în ceea ceprivește cazarea, dar uneori și skipass-urile.

Excursiile organizate

Foto: Pixabay

Pe de o parte, economisim mult timp dacă plătim pentru o excursie organizată și nu să căutăm cazare și terenuri de schi. Pe de altă parte, organizatorii excursiilor de grup rezervă cu mult timp în avans cazarea sau o parte din ea, pot cumpăra abonamentele cu reduceri de grup și early bird, dar există și exemple în care se înţeleg cu operatorii de pârtii pentru un preţ mai mic în schimbul numărului mai mare de oaspeţi. În plus, în zilele noastre, pe lângă tururile cu autobuzul, în oferte există și zboruri și călătorii individuale.

Aceste excursii sunt într-adevăr mai accesibile în general, în special pentru grupuri de prieteni – deoarece promoţiile pentru familii sau preţurile reduse pentru copii adesea nu sunt reflectate în preţuri. De exemplu, preţul unui pachet cu apartament, permis de schi, călătorie cu autobuzul până la staţiunea de schi Les Orres cu 100 km de pârtii pentru 7 nopţi și 6 zile de schi este de 358 de euro. La care, de altfel, se adaugă destul de multe costuri suplimentare, dar și așa ne putem descurca cu 400 de euro de persoană. În acest caz, însă, trebuie să plătim aceeași sumă pentru toată lumea, inclusiv pentru copiii de 3 și 7 ani, pentru care, de exemplu, abonamentul ar fi mult mai ieftin.

Foto: Pixabay

Costurile de călătorie sunt din nou o chestiune de luat în considerare. La turul cu autocarul menţionat mai sus, organizatorul percepe 80 de euro pentru călătoria în sine. Acesta este un preţ mai bun decât singur, sau chiar în doi cu mașina, și nici nu trebuie să conducem peste o jumătate de zi. Dacă însă am călători patru sau mai multe persoane împreună, varianta cu mașina devine brusc mai ieftină. Dar dacă am călători cu prietenii, atunci cu o excursie organizată și un apartament pentru mai mulţi oameni probabil că va fi mai ieftin decât dacă am încerca să vânăm individual ofertele.

Nu doar perioada în care vrem să schiem trebuie decisă din timp, ci și locaţia.

În partea de est a Franţei se disting 16 zone mai mari. Unele dintre ele sunt (sisteme de) piste de munte înalt, iar altele sunt pante mai blânde, deci ideale și pentru copii sau începători. Putem găsi centre de schi fără circulație de mașini, staţiuni de lux și putem grupa pe baza multor alte criterii. Deoarece acest lucru va determina preţul permisului și al cazării, contează cum alegem.

​CARE ESTE PERIOADA PERFECTĂ?

Foto: Pixabay

Primul aspect este fiabilitatea zăpezii: de obicei, pe sistemele de pârtii mai mici, pentru copii, în decembrie nu este suficientă zăpadă. Iar în vacanţa de Crăciun și localnicii inundă pârtiile, iar preţurile sunt mai mari până la sfârșitul vacanţei de iarnă, deci cu siguranţă nu este alegerea ideală. Din a doua săptămână a lunii ianuarie și până la sfârșitul primei săptămâni din februarie, pârtiile pot fi folosite confortabil, iar preţurile sunt relativ mici. Din a doua săptămână din februarie și până în martie încep vacanţele școlare franceze, așa că de aici încolo, pe lângă atmosfera excelentă, ne putem aștepta la costuri mai mari și la înghesuială la telecabine. În martie schiul este asigurat pe majoritatea terenurilor, dacă nu altfel, cu tunurile de zăpadă, dar în aprilie merită să verificăm dacă mai este zăpadă. Dacă rezervăm în avans, să alegem un sistem de pârtii la mare altitudine, deoarece încălzirea globală și reducerea drastică a cantităţii de zăpadă lovește puternic și Alpii.

AMI MÉG ÉRDEKELHET