Secretele lui Tutankhamon – cea mai mare descoperire arheologică împlinește 100 de ani

În urmă cu 100 de ani, în noiembrie 1922, arheologul britanic Howard Carter a făcut cea mai valoroasă descoperire arheologică a Egiptului Antic, mormântul faraonului Tutankhamon, ascuns într-o stâncă vreme de 3.300 de ani.

Foto: Pixabay

În anii 1920, nu mulți credeau că vor mai găsi camere mortuare în Valea Regilor – unde fiecare grăunte de nisip fusese deja cernut de trei ori. Astfel, a devenit o descoperire uriașă când, după excavarea mai multor morminte jefuite și aproape cinci ani de săpături, Howard Carter a găsit totuși un șir de scări care ducea la intrarea zidită a mormântului lui Tutankhamon – singurul faraon nedescoperit până atunci – care a trăit în secolul al XIV-lea î. Hr. Muzeul Egiptean din Cairo găzduiește colecţia de artefacte găsite în mormântul lui Tutankhamon, peste 5.000 de obiecte.

Foto: Shutterstock

Cercetarea a fost finanțată de aristocratul englez Lord Carnarvon, care nu s-a putut bucura mult de glorie: a murit la un an după descoperire. De atunci, tabloidele au considerat că toate decesele legate de descoperire sunt „blestemul faraonului”, inspirând-o și pe scriitoarea Agatha Christie.

Deși punctul de intrare în camera funerară a fost găsit în 1922, aducerea la suprafață a comorilor a durat șase ani.

Mai multe mii de obiecte antice au devenit proprietatea Muzeului Egiptean din Cairo – lăzi și tronuri aurite, bijuterii, statui în mărime naturală și cele mai cunoscute dintre ele: masca și sicriul din aur ale lui Tutankhamon.

Foto: Unsplash

Luxor

Valea Regilor, situată pe malul vestic al Nilului, lângă Luxor, atrage și astăzi arheologii, ultimul mormânt, al 63-lea, fiind găsit aici în 2005. Potrivit cercetătorilor, mormântul din stâncă al lui Tutankhamon nu a fost jefuit deoarece muncitorii construcțiilor de mai târziu s-au stabilit acolo, iar ruinele caselor au acoperit intrarea.

Comorile camerei funerare continuă să ofere noi informaţii chiar și în prezent.

Pe baza cercetărilor efectuate la British Museum, se pare că în ulcioarele așezate lângă faraon a fost turnat vin roșu – pentru ca domnitorului să nu-i fie sete nici în viaţa de apoi. Pe baza ultimelor cercetări, s-a constatat că unele artefacte păstrate de câteva muzee americane (Metropolitan, Brooklyn) sunt legate de Tutankhamon, și a apărut suspiciunea că exploratorii au scos ilegal comorile din mormânt din faţa autorităţilor egiptene.

Englezii din spatele expediției

Sponsorul arheologului Carter, Lord Carnarvon, a fost un aristocrat englez extrem de bogat, al cărui castel este cunoscut publicului larg din serialul „Downton Abbey”. Mărturii ale pasiunii sale pentru Egipt pot fi văzute la Castelul Highclere. Howard Carter s-a născut la Kensington. Tatăl său era pictor și a văzut pentru prima dată artefacte egiptene antice în casa unuia dintre clienţii săi bogaţi, ceea ce i-a stârnit interesul. La vârsta de 17 ani, a călătorit deja în Egipt, delegat de British Museum.

AMI MÉG ÉRDEKELHET