¡HOLA! MÉXICO – destinații variate într-o țară colorată (PARTEA a II-a)

O viață este prea scurtă pentru a explora Mexicul – dar cu siguranță merită să începem cumva. Vă recomandăm un tur de două săptămâni.

Foto: Unsplash

Mulţi sunt atrași de ţara din America Latină pentru coastele și plajele sale perfecte, deși promite și nenumărate alte surprize. De această dată, reporterul nostru a scris despre vizita sa în Peninsula Yucatan și în Mexico City.

​ZIUA 4: CHICHÉN ITZÁ

Foto: Shutterstock

Deoarece este una dintre cele mai vizitate atracții ale Peninsulei Yucatán și chiar a întregului Mexic, este dificil să ne descurcăm la Chichén Itzá: chiar dacă ajungem la deschiderea de la ora 8 dimineața, nu vom fi singuri cu ruinele. În plus, nu doar turiștii sunt foarte mulți aici, ci și vânzătorii, ceea ce poate fi deranjant. Nimeni nu ar trebui să fie surprins că există doar posibilitatea plimbării în jurul maiestuosului El Castillo, deoarece din cauza unui accident mortal petrecut anterior, astăzi escaladarea nu mai este o opțiune. Pe lângă piramida El Castillo, cealaltă atracție principală este cel mai mare teren de joc cu mingea din lumea mayașă antică, pe care ne putem plimba în voie. Arhitectura din Chichén Itzá este cu adevărat unică, dar datorită circumstanțelor de mai sus, ne putem aștepta la mai multă „intimitate” la siturile istorice mai mici, mai puțin cunoscute. Desigur, nu putem rata Chichén Itzá, dar recomandăm ca cel puțin încă unul sau două situri să fie incluse în itinerar.

​ZIUA 5: IZAMAL

Foto: Shutterstock

După Valladolidul plin de culoare, vizitatorul din Izamal, la 110 km, este întâmpinat de un peisaj urban complet diferit, unde fiecare clădire, fie că este casă, biserică sau prăvălie, este galbenă.

Casele au fost revopsite cu ocazia unei vizite papale – spun unii, dar alții infirmă această informație.

În orice caz, orășelul este foarte fermecător, așa că merită să ne cazăm aici, mai ales că după-amiaza târziu și dimineața devreme este cel mai bine să ne plimbăm pe străzi. Centrul orașului ne întâmpină cu o mănăstire galbenă maiestuoasă, unde putem vizita biserica și curtea cu arcade, iar la doar câteva cvartale de centru găsim propria piramidă a orașului, a treia cea mai înaltă din Yucatán, pe care se poate urca gratuit. Aici ajung destul de puțini turiști, așa că sunt șanse mari să ne uităm singuri în jur de sus.

​ZIUA 6: HOMÚN

Foto: Shutterstock

Mérida

Și în jurul orașului Mérida, la 70 de km de Izamal, există două zone unde sunt concentrate dolinele: în apropierea orașelor Campeche și Homún. Caracteristica primului oraș este că cenotele se găsesc adânc în pădure, așa că nu prea putem ajunge cu mașina la ele. Turiștii sunt transportați cu mici trăsuri trase de cai, care circulă pe o pereche de șine – conform unor relatări, sunt foarte prost întreținute și într-o stare relativ decrepită, așa că noi am sărit peste asta și am ales Homún. La apropierea de oraș este o imagine tipică cu ghizii turistici care stau pe marginea drumului, lângă pragurile limitatoare de viteză, și își arată broșurile șoferilor care încetinesc. Deși putem închiria serviciile lor, și cu propria mașină ne putem apropia cu ușurință de doline. Ca și în jurul Valladolidului, merită să vizităm mai multe și aici, toate fiind atât de diferite și atât de interesante! Cenote Pool Uinic este o peșteră de o frumusețe suprarealistă, cu apă albastră și decorată cu stalactite, iar Tza-Ujun-Kat din apropiere este interesantă pentru că un copac imens se înalță spre cer de pe platforma de la fundul dolinei.

​ZIUA 7 : UXMAL ȘI MAYAPÁN

Foto: Shutterstock

Uxmal

Uxmal este unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice, unde clădirile împrăștiate pe suprafața imensă sunt foarte spectaculoase și variate, chiar și așa, între ruine. Aici nu ne putem apropia de ele ca în Chichén Itza, dar în schimb nu sunt mulți turiști și nu există o atmosferă de târg. Deosebit de interesantă este Casa del Adivino, biserica ovală de 39 de metri înălțime, prima minune întâlnită de când intrăm de la casa de bilete. Ruinele Mayapán sunt mult mai mici, dar mai intime și familiare, unde putem accesa orice. În plus, și taxa de intrare este o fracțiune din ceea ce se percepe în Chichén Itza sau Uxmal. Locul este accesibil chiar și fără o mașină închiriată, deoarece circulă aici un autobuz din Mérida.

​SFATURI LOGISTICE

  • Dacă cineva dorește să exploreze atât Peninsula Yucatan, cât și Ciudad de México, este mult mai bine să închirieze o altă mașină în cele două locuri. Varianta „o ridic de aici, o las acolo”, adică suprataxa unică mărește teribil costurile.
  • Între Cancun și Ciudad de México există mai multe zboruri zilnice cu preţuri rezonabile, cea mai de încredere fiind compania Aeromexico.
  • Există și drumuri cu taxă în Mexic, care sunt destul de scumpe. Într-o călătorie de 1,5–2 ore nu merită să le folosim, și chiar și la o călătorie mai lungă merită să calculăm prin intermediul unei aplicaţii cât timp economisim. Drumurile fără taxă sunt și ele de bună calitate.
  • În Mexic, nu sunt doar foarte mulţi poliţiști, ci și praguri limitatoare de viteză. De obicei sunt marcate, dar nu întotdeauna, așa că trebuie să conducem cu atenţie.
  • În schimb nu sunt prea multe benzinării, așa că dacă rezervorul este pe jumătate gol și vedem una, merită să facem plinul.
AMI MÉG ÉRDEKELHET