Sfaturi de siguranţă pentru motociclişti

Tot mai mulţi motociclişti încep să-şi folosească din nou motoarele o dată cu îmbunătăţirea vremii.

Foto: Unsplash

După câteva luni de pauză este indicată o verificare tehnică amănunţită a vehiculului.

Înainte de plecare

Foto: Unsplash

Fiţi atenţi la verificările recomandate de specialişti. La scoaterea de pe suport a unor motociclete nefolosite de mai multă vreme este recomandată mişcarea lentă şi curăţarea de praf a elementelor suspensiei şi a telescoapelor, respectiv lubrifierea părţilor uscate. După o staţionare mai lungă, frânele trebuie să fie rulate treptat iar bateria ar trebui reîncărcată – sau cel puţin verificată. Urmează schimbarea uleiului de motor. Ideal ar fi ca motocicleta să fie verificată într-un service specializat. În plus, este bine să fie trecute în revistă sistemul de răcire, echipamentele electrice, luminile şi pneurile, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute. Pregătirea corectă este foarte importantă, deoarece protejează motociclistul şi este o garanţie că vehiculul va avea o performanţă optimă.

Pregătirea motociclistului

Foto: Unsplash

După ce motocicleta a fost pregătită pentru a fi folosită din nou, ne putem pregăti şi noi - după o pauză de câteva luni, chiar şi reflexele unui motociclist antrenat şi experimentat se estompează, aşa că trebuie readuse la vechea formă. Cel mai bun mod este folosirea prudentă a motorului o perioadă de timp. Vigilenţa este importantă şi din cauza celorlalţi participanţi la trafic, deoarece au trecut câteva luni de când şoferii nu au văzut motociclişti pe drumuri şi au şi ei nevoie de o perioadă de reacomodare. Trebuie să ne concentrăm la drum – să ne uităm întotdeauna în direcţia de mers şi la traficul din jurul nostru. Dacă suntem prevăzători şi nu accelerăm inutil, atunci vom preîntâmpina situaţiile periculoase.

Înainte de primul drum este important să verificăm echipamentul de siguranţă şi, dacă este nevoie, să nu ezităm să schimbăm vreunul din accesorii! Avem nevoie de o cască intactă, întreţinută şi curăţată sistematic, de o jachetă specială, pantaloni de protecţie, încălţăminte potrivită, mănuşi, etc.

AMI MÉG ÉRDEKELHET