Drumețiile regulate îți pot schimba viața – iată de ce și cum!

Iată câteva motive convingătoare pentru care ar trebui să ieși în aer liber!

Foto: Shutterstock

Fie că este vorba de escaladarea vârfului unui munte sau pur și simplu de o plimbare vioaie pe dealurile apropiate, drumețiile sunt una dintre cele mai bune modalități de a te îndepărta de rutina zilnică și de a te întoarce pentru o vreme la Mama Natură. Încearcă să incluzi în viața ta cel puțin două drumeții pe lună, care să dureze cel puțin câteva ore, și vei simți imediat efectele pozitive!

Benefic pentru inimă

Având în vedere că problemele cardio-vasculare sunt principala cauză de deces atât la bărbați, cât și la femei în multe părți ale lumii – ca și în țara noastră – ar trebui să faci toate eforturile pentru a reduce riscurile legate de acestea. Drumeția este o alternativă excelentă, deoarece reduce colesterolul rău și crește colesterolul bun. În plus, poate îmbunătăți circulația, reduce sau preveni hipertensiunea arterială, corectează funcția cardiacă și reduce riscul de a dezvolta diabet. Iar dacă faci toate acestea pe drumuri abrupte și cu un rucsac moderat de greu, crești și mai mult aceste beneficii pentru organism. O drumeție intensă în aer liber eliberează mult mai mult stres și stimulează mai mult starea de spirit decât un antrenament cardio tradițional la sală.

Reduce anxietatea

Drumețiile sunt caracterizate de o stare de mindfullness, de prezență în timp real, care te obligă să te concentrezi atât de mult să ții pasul, încât nu prea ai timp să te gândești la ce treabă ai lăsat în urmă sau ce ar trebui să spui la întâlnirea de mâine.

Dacă reușești să te conectezi la lumea naturală din jurul tău, îți poți reduce anxietatea de zi cu zi.

Cel mai bun mod de a intra în starea de spirit este să-ți folosești toate simțurile în timpul drumeției și să te concentrezi doar pe senzația aerului proaspăt pe față, pe foșnetul frunzelor și pe armonia a tot ceea ce te înconjoară.

Arde calorii

Foto: Shutterstock

În timpul unei drumeții lungi printr-o vale de munte, corpul tău este solicitat în diferite moduri, folosind diferite grupe musculare și la diferite intensități. Acest lucru se potrivește perfect cu baza unui antrenament pe intervale: schimbul de oxigen și aportul de energie este mai intens pe drumul spre vârf, iar când te afli în vârf sau când cobori, există o perioadă de odihnă. Și pentru că drumeția încorporează automat aceste intervale, este un tip eficient de antrenament cardio care te ajută să arzi calorii.

O oră de drumeție pe munte poate arde 600 kcal la o greutate corporală de 75 kg.

În armonie cu natura

Atunci când faci drumeții la viteza exactă pentru care corpul și mintea ta au fost "proiectate" să se miște - între 3 și 5 kilometri pe oră – te vei menține în ritmul calm al mediului natural și devii mai în ton cu lumea din jurul tău. De asemenea, îndepărtarea de confortul modern este o experiență utilă din mai multe aspecte. Poți cunoaște flora și fauna sălbatică, poți învăța să identifici specii de copaci și de plante, dar poți avea și provocarea de a aprinde un foc într-o pădure îmbibată de apă. În timp ce te bucuri de frumusețea planetei cu un rucsac în spate, este ușor să vezi de cât de puțin ai nevoie cu adevărat în viață.

AMI MÉG ÉRDEKELHET