Câteva sfaturi pentru a fi turistul perfect

Unele lucruri sunt normale pentru noi, însă pentru alții sunt insultătoare sau enervante. Haideți să vedem care sunt lucrurile despre care trebuie să ne interesăm mereu când plecăm în străinătate, mai ales dacă mergem într-un loc în care nu am mai fost niciodată.

Foto: Unsplash

Este esențial să respectăm eticheta și normele de comportament după care trăiesc localnicii din țara de destinație. Pare simplu, dar nu este întotdeauna clar ce este acceptat și ce nu. Toate culturile sunt complexe, dar bunele maniere, bunătatea, politețea și deschiderea sunt apreciate peste tot și, în cele mai multe cazuri, sunt reciproce. Nu trebuie să reținem prea multe reguli dacă plecăm într-o vacanță de 1-2 săptămâni, dar va fi mai plăcut și pentru noi dacă ne putem înțelege bine cu localnicii încă din prima zi.

SPONTANEITATEA NU ESTE ÎNTOTDEAUNA UN AVANTAJ

Foto: Unsplash

Să ținem minte - călătorim pentru a descoperi locuri noi, necunoscute pentru noi, pentru a aduna experiențe, pentru a cunoaște cultura locală. Preluarea ritmului și obiceiurilor locale pentru acele câteva zile sau săptămâni face parte din călătorie. Să nu urmăm rutina de acasă și înaintea călătoriei să aflăm cât mai multe despre cultura și obiceiurile oamenilor sau ale comunității respective, pentru că astfel putem evita multe situații neplăcute. Să ne interesăm care este vestimentația potrivită în locurile sacre, ce fel de obiceiuri de salut și prezentare se folosesc, cum, cu ce, când și ce mănâncă localnicii. Desigur, multe lucruri vor fi dezvăluite la fața locului, dar poate fi prea târziu, deoarece putem avea surprize și la sosirea în aeroport.

COD VESTIMENTAR

Dacă vom călători într-o țară în care există un cod și pentru îmbrăcămintea de stradă, să respectăm acest lucru. Femeile să aibă întotdeauna la ele o eșarfă mare suplimentară (care poate fi folosită pe cap, pe umeri, dar și ca o fustă lungă), iar bărbații să fie întotdeauna atenți la punerea sau scoaterea șepcilor, pălăriilor, accesoriilor pentru cap atunci când merg la biserică – aceasta depinde de regulile religiei respective. La fel de important este că în unele locuri trebuie să ne descălțăm în biserică. Să întrebăm mereu despre regulile locale dacă nu suntem siguri care sunt acestea.

BARIERE LINGVISTICE

Să nu presupunem că peste tot se vorbește engleza sau orice altă limbă pe care o cunoaștem și care nu este limba lor maternă. În multe locuri din lume nu se predă nicio limbă străină, așa că, oricât de drăguți sunt localnicii, s-ar putea să nu fie ușor să comunicăm cu ei. Să încercăm să învățăm expresiile de bază – saluturi, mulțumire, cerere, adresă, numele alimentelor și băuturilor – în limba dată, și întotdeauna să avem la îndemână aplicația de traducere de pe telefonul mobil sau un dicționar de buzunar.

CE ȘI UNDE ESTE CONSIDERAT ZGOMOTOS?

Foto: Unsplash

O petrecere zgomotoasă de burlaci într-un restaurant, conversații telefonice puse pe difuzor în transportul public – ce se consideră prea zgomotos și indecent diferă de la o țară la alta. Italienii și spaniolii sunt, în general, mult mai sonori decât germanii sau olandezii, dar sunt ţări în care nici în tren nu este frumos să vorbim mai tare. Să aflăm și despre asta!

ÎMBRĂȚIȘARE ȘI PRIVIRE

Îmbrățișări, strângeri de mână, contact vizual – ceea ce este firesc pentru noi poate fi incomod sau nepoliticos pentru străini. De îndată ce ajungem în țara respectivă, să observăm cum vorbesc oamenii între ei, ce distanță păstrează în timpul conversației. Unde zâmbesc mai mult, unde mai puțin, unde se uită în ochii noștri în timpul discuției sau nu, și să preluăm și noi aceste obiceiuri. De exemplu, diferitele mișcări ale capului nu sunt obișnuite peste tot, să răspundem clar cu da sau nu în loc să gesticulăm!

BACȘIȘ ȘI NEGOCIERE

Foto: 123rf

Aproape fiecare țară are obiceiuri diferite în ceea ce privește bacșișul, iar în unele este stabilită prin lege cât se poate da pentru serviciul respectiv. Și sunt țări în care se consideră deosebit de ofensator să dăm bacșiș. Dacă vrem să călătorim într-un loc despre care nu există informații de acest gen, să întrebăm gazda, portarul sau șoferul de taxi despre obiceiurile locale.

În anumite țări negocierea este obligatorie (face parte din procesul de cumpărare), în altele este recomandată și doar va îmbunătăți starea de spirit, iar în multe țări europene localnicii nici nu înțeleg ce vrem atunci când încercăm să ne târguim. Vizitarea piețelor este unul dintre cele mai bune programe turistice, o parte importantă a călătoriei, dar înainte de a merge în bazarul local, să verificăm mereu cum se obișnuiește să se târguiască acolo - contează pe ce ritual se bazează totul și ce procent reducem din prețul inițial.

PUNCTUALITATE

Fiecare cultură are propriile cuvinte pentru a exprima precis sau abstract timpul, când va avea loc ceva, la vorbitorii de spaniolă celebra mañana înseamnă atât mâine, cât și oricând în viitor. La britanici expresiile on time/in time (exact/la timp) înseamnă cu totul altceva. În culturile mai lejere, în țările din sud, punctualitatea nu este importantă, este suficient să ne ținem mai mult sau mai puțin de ora sugerată, dar sunt locuri unde se cuvine să ajungem puțin mai devreme pentru a nu ofensa pe nimeni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET