Ţară micuţă, oportunităţi uriașe – Qatar, o destinație mai puțin cunoscută (partea a II-a)

Ce poate fi atractiv într-un deșert în care toată lumea trăiește în orașe, consumul de alcool este interzis și aproape că nu există animale sălbatice? Mult mai multe lucruri decât am crede!

Foto: Unsplash

Foarte multă lume își direcţionează atenţia spre una dintre cele mai mici, dar cele mai bogate ţări de pe glob. Vă prezentăm emiratul Qatar într-o serie de trei articole.

Foto: Shutterstock

Khor al-Udaid


Mândria ţării este Khor al-Udaid, o mare interioară cu apă sărată, relativ bogată în diferite specii, care este candidată pentru titlul de sit natural al Patrimoniului Mondial UNESCO. Panorama aproape extraterestră a dunelor de nisip curgând în apă copleșește garantat chiar și pe călătorii experimentaţi: întâlnirea dintre marea azurie și nisipul auriu va fi o amintire pentru toată viaţa! Minunea naturală unică poate fi explorată pe jos, cu motocicleta sau cu barca cu motor, dar putem face și o baie pe populara plajă Khor al-Udaid, iar cazare putem alege dintr-o gamă largă de campinguri de lux și hoteluri strălucitoare. Întrucât ţara nu se poate lăuda cu mari carnivori sau cu mamifere de dimensiuni mari, Qatar a numit ca animal naţional beisa arabă, o specie de antilopă. Animalul apare atât în sălbăticie, cât și în turme păzite, așa că ne putem aștepta să-l vedem în safariurile noastre în deșert pe mașini offroad sau pe cămile.

Foto: Unsplash


Apropo, cămile! Este imposibil să le ratăm, pentru că trăiesc peste 22 de mii de exemplare în ţară. Originare din tradiţiile deșertului, cursele de cămile au devenit o industrie de mai multe milioane de dolari. Cea mai faimoasă pistă, al-Shahaniya, devine zgomotoasă între octombrie și februarie în fiecare an prin uralele suporterilor. După ce în 2004 a fost interzisă folosirea jocheilor minori, localnicii au venit cu o adevărată soluţie de secol XXI: au pus roboţi pe cămile!

Micile gadgeturi inteligente, telecomandate, sunt atașate de animale cu hamuri viu colorate.
Prin urmare, dacă ne îndreptăm spre Qatar, să includem obligatoriu cursele de cămile în programul nostru! Pista este situată la doar 40 de kilometri de Doha, fiind ușor accesibilă.

.

Foto: Shutterstock

Însă nu doar pe pământ putem vedea rarităţi, ci și pe cer.

Strămoșii beduini au adus șoimii în peninsulă, iar qatarienii practică cu mândrie falconeria până astăzi. Vom găsi prezentări, spectacole și competiţii în multe locuri, sau putem să admirăm legendarii vânători ai aerului și la piaţa de șoimi din Doha.

GHID DE COMPORTAMENT

Fiind o ţară musulmană, Qatarul are reguli neobișnuite pentru noi, așadar în Doha să respectăm următoarele:

  • chiar dacă suntem turiști, este interzis consumul de alcool în locuri publice
  • să ne abţinem din a critica emirul și familia de la putere
  • să ne îmbrăcăm într-un mod decent, să evităm pantalonii scurţi, fustele mini, topurile fără bretele
  • să respectăm faptul că femeile și bărbaţii nu se pot atinge în public
  • în conversaţii să evităm subiectele religioase și politice, să nu punem întrebări personale atunci când vorbim cu localnicii
  • să nu fotografiem pe nimeni fără permisiune
  • să ţinem minte că pentru consumul de stupefiante și substanţe halucinogene poate fi impusă pedeapsa cu moartea
AMI MÉG ÉRDEKELHET