Condu pe zăpadă ca un profesionist – sfaturi de la un pilot de curse!

Pilotul de curse și șoferul profesionist Jordi Gené oferă câteva sfaturi practice despre condusul în siguranță pe zăpadă.

Foto: SEAT

Condițiile meteo nefavorabile, vizibilitatea redusă și perioada de iarnă, în general, provoacă abilitățile oricărui șofer. Dar oare știm cu adevărat cum să conducem pe zăpadă? Pilotul și șoferul profesionist Jordi Gené ne spune cum să gestionăm această situație cu calm și cu încredere. Regula de aur: "Anticipați ceea ce este în fața voastră și luați-o ușor, aceasta este regula de bază pentru condusul în condiții dure".

Cum conduci printr-o trecătoare de munte?

Foto: SEAT

"Folosirea frânei de motor este fundamentală. Conducerea la coborâre cu viteză redusă ajută la controlul autovehiculului și diminuează apăsarea frânelor", spune Jordi. Această recomandare se aplică atât pe timpul iernii, cât și în timpul verii, dar este valabilă mai ales în sezonul rece, deoarece la temperaturi scăzute roțile pierd aderența pe asfalt.

​Surprizele se ascund în umbre

Foto: SEAT

Când conduceți pe zăpadă, acordați atenție deosebită petelor închise de pe șosea unde ar putea exista gheață neagră: "este important să rămâi calm și să eviți manevrele bruște", explică Jordi. "Trebuie să rotești ușor roata și să apeși încet pe frână până când treci peste pata de gheață și roțile încep să aibă din nou de aderență", subliniază el.

​Utilizați farurile de ceață doar în condiții extreme

Foto: SEAT

Când ziua este rece, dar însorită „nu folosim niciodată farurile de ceață. Utilizarea lor este restricționată pentru atunci când vizibilitatea este redusă". Aceste faruri măresc luminozitatea și sunt utile pe timp de ploaie abundentă sau ceață densă, dar "pot deranja traficul din sens opus în cazul în care sunt utilizate incorect", avertizează Jordi.

​Cel mai bun mod de a parca

Foto: SEAT

Jordi sfătuiește, de asemenea, ca mașina să fie lăsată în poziția "P" de la Parcare, dacă este automată și fie pe liber sau în prima treaptă, în cazul celei manuale. Când vă lăsați mașina parcată în aer liber, el recomandă "ridicarea ștergătoarelor astfel încât să nu se lipească de parbriz în timpul unei ninsori sau dacă temperatura scade brusc".

Inspectați-vă autovehiculul, lanțurile de zăpadă autorizate și măriți distanța de siguranță – toate acestea sunt recomandări suplimentare care vă vor ajuta să aveți o călătorie mai sigură pe timp de iarnă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET