5 sfaturi pentru o vacanță lipsită de griji cu o mașină electrică

Sfaturi de la un expert al mărcii SEAT despre cum să călătorim cu o mașină electrică în căldura verii.

Foto: SEAT

Potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA), în primul trimestru al anului 2022 cota de piață a vehiculelor electrice s-a dublat practic în Uniunea Europeană față de aceeași perioadă a anului precedent, adică tot mai mulți oameni călătoresc în vacanța de vară cu mașini pur electrice.

SĂ NE PLANIFICĂM CĂLĂTORIA

Este important să ne pregătim din timp, să studiem rutele alese și să notăm unde sunt stațiile de încărcare. Să alegem câteva dintre posibilele opriri ținând cont de nevoia noastră de odihnă și de necesitatea de a încărca mașina. „Este mai bine să selectăm mai multe stații de încărcare în avans, în cazul în care primul punct de încărcare este ocupat sau nu funcționează” – recomandă Josep Bons, șeful departamentului de dezvoltare electrică și electronică al SEAT S.A.

SĂ ÎNCĂRCĂM COMPLET BATERIA

Foto: Volkswagen

Să plecăm de acasă cu bateriile încărcate complet, dar în timpul călătoriei, nivelul de încărcare să fie întotdeauna între 30% și 80%. Astfel, putem economisi timp la stația de încărcare, deoarece ultima etapă de încărcare necesită cel mai mult timp.

SĂ PREGĂTIM BINE MAȘINA

Sistemul de aer condiționat al mașinii electrice consumă energie din baterie, ceea ce înseamnă că gestionarea optimă a climei poate duce la o autonomie mai mare. În mașină trebuie menținută permanent o temperatură de 22 grade Celsius. Înainte de plecare, este indicat să coborâm geamurile pentru câteva minute pentru a aerisi mașina. Să ținem geamurile închise în timpul călătoriei, deoarece acest lucru oferă o aerodinamică mai bună.

SĂ CONDUCEM EFICIENT

Foto: Volkswagen

Conducerea eficientă este întotdeauna recomandată și, de asemenea, ajută la conservarea energiei bateriei. „Prevederea este cheia – spune Josep. – Manipularea mai delicată a pedalei de accelerație și evitarea frânării puternice ajută la menținerea bateriei încărcate mai mult timp.”

SĂ PROFITĂM LA MAXIMUM DE TIMPUL NOSTRU LIBER

Încărcarea bateriei nu trebuie să fie plictisitoare. În funcție de încărcător, se poate realiza doar în 20 de minute, dar cu încărcătoare cu putere redusă poate dura până la 6-8 ore. Ideea este să profităm la maximum de acest timp. În funcție de traseul ales, vă puteți găsi timp pentru o înghețată sau pentru a vizita obiective turistice în timp ce încărcați bateria. De asemenea, încărcarea bateriei pe timp de noapte poate fi o soluție bună.

AMI MÉG ÉRDEKELHET