Síelés Franciaországban – tanácsok a költségek leszorításához (1. rész)

Franciaországi síelés? Az nem lesz olcsó mulatság… Vagy mégis? Utánanéztünk, hogyan lehet a legjobban leszorítani a költségeket.

Fotó: Unsplash

A dinoszauruszok éppen virágkorukat élték a kissé sokat mozgó és füstölgő Pangeán, amikor 130 millió évvel ezelőtt megkezdődött kedvenc európai síterepünk, az 1200 km hosszú, máig formálódó (évente 1 mm-rel lesz magasabb) Alpok képződése. Franciaország a láncolat bő egyötödét tudhatja a határain belül. A hegység földtörténetileg fiatalnak számít, ennek köszönhetők a síelők számára oly értékes mély, meredek völgyei. Hasznos tanácsok következnek bérletekhez, pályákhoz és tervezéshez.

Nos, mi a helyzet az árakkal?

Fotó: Shutterstock

Aligha kerülhetjük ki a témát annak ismeretében, hogy a sípályarendszerek infrastruktúrája nagyon erősen függ az energiától, így annak költségétől is. De nézzünk konkrét példákat!

A Mont Blanc-nál található Megève 400 km-nyi pályát kínál minden nehézségi fokozattal, 111 lifttel. Bár nyilván ezer variácója van a síbérleteknek, a klasszikus hatnapos felnőtt kártya ára 2019-ben 250 euró volt, míg a 2022/2023-as szezonban 277 euró lenne – viszont, ha online legalább tíz nappal az első csúszás előtt megvesszük, akkor 6 helyett csak 5 napot kell kifizetnünk, vagyis 247,5 eurót hagyunk a virtuális kasszában. Igaz, az ötnaposért pontosan ugyanennyit fizetünk, mert arra már nem vonatkozik a kedvezmény. Vagyis Megève-ben 10–11%-kal drágultak a bérletek 2019 óta, ami meglehetősen kedvező arány. Ugyanakkor a példa arra is rávilágít, hogy muszáj előre utánanézni a dolgoknak ahhoz, hogy akár jelentős spórolást érhessünk el.

A spórolás titka: kutatás

Fotó: Shutterstock

Chamonix

Franciaországnan összesen 251 pályarendszer működik, illetve a bérleteket alapul véve ezeknek is további rengeteg kombinációja található. A legtöbben alapvetően nagyobb besíelhető területet keresünk, ezek azonban jóval drágábbak, és kevesen használják ki öt-hat nap alatt a 200–400 km-es pályarendszert. Vagyis, ha utánanézünk, hogy számunkra mi lenne az ideális (pl. magasabban fekvő, hóbiztos terület több nehéz pályával), akkor máris faraghatunk a költségeken.
Mint a fenti példából kiderült, az sem mindegy, hogy mikor és milyen módon vásároljuk meg a síbérletünket. Úgy tűnik, egyre több pályánál megéri online és sok nappal vagy akár hetekkel, hónapokkal korábban elköteleződni, így akár egész napokat megspórolva az árból.

Nem mindegy a megcélzott időpont sem, hiszen főszezonban nemcsak a szállások, hanem a bérletek is jóval többe kerülnek.

Az árképzésben részben a hóbiztosság is szerepet játszik, részben azonban az évek során tapasztalt látogatottság. Vagyis akkor járunk a legjobban, ha felállítjuk a prioritáslistánkat: megelégszünk kisebb sítereppel? Tudunk főszezonon kívül utazni? Gond, ha távolabb szállunk meg a pályától? Bevállalunk közösen egy nagyobb apartmant, ahol 6–8 fő is elfér? És emellett persze felmerül a szervezett túrák lehetősége, amelyek főként a szálláson, de olykor a síbérleten is tudnak spórolni.

Válasszunk szervezett utat?

Fotó: Pixabay

Egyrészt rengeteg időt spórol meg nekünk, ha befizetünk egy szervezett útra, és nem kell szállás és síterep után kutatnunk. Másrészt a csoportos utazások szervezői már jó előre lekötik a szállásokat vagy azok egy részét, a bérleteket csoportos és early bird kedvezménnyel tudják megvenni, de arra is akad példa, hogy akár a pályaüzemeltetővel egyeznek meg alacsonyabb árban a visszatérő vendégekért cserébe. Ráadásul manapság már nemcsak buszos túrákon lehet részt venni.

Repülős és egyéni utazást tartalmazó ajánlatok is szerepelnek a menüben.

Ezek az utak összességében valóban megfizethetőbbek, főleg baráti társaságoknak – a családi kedvezmények vagy a gyerekek csökkent díjai ugyanis gyakran nem érvényesülnek az árképzésben. Egy apartman, síbérlet, buszos utazás kombináció ára például a 100 km-es Les Orres síterepre csomagban 7 éjszakára, 6 síelt napra 358 euró. Amihez egyébként hozzájön még jó pár járulékos költség, de így is ki lehet jönni fejenként 400 euróból. Csakhogy ez esetben mindenki, a 3 éves és a 7 éves gyerek után is ennyit kell fizetni, akiknek például a bérlete is jóval olcsóbb lenne.

Foto: Pixabay

Az utazási költség megint mérlegelés kérdése. Az említett buszos túrán magára a buszútra 80 eurót számol fel a szervező. Ez egyedül, de akár két főben gondolkodva is kedvezőbb ár a gépkocsinál, ráadásul vezetnünk sem kell fél-egy napon át. Viszont, ha már négyen vagy akár többen utaznánk együtt, az autó hirtelen olcsóbbá válik – persze sofőr még mindig nem jár hozzá. De ha felnőttként, és pláne barátokkal utazunk, akkor a szervezett úttal és a sok fős apartmannal jó eséllyel olcsóbban jövünk ki, mintha egyénileg próbálnánk összevadászni az ajánlatokat.

Nemcsak azt kell időben eldönteni, mikor szeretnénk síelni, hanem azt is, hogy hol.

Franciaország keleti részén összesen 16 nagyobb egységet érdemes megkülönböztetnünk. Ezek egy része magashegyi pálya(rendszer), egy része lankásabb, így gyerekeknek vagy kezdőknek is ideális. Találkozhatunk autómentes síközpontokkal, luxusüdülőhelyekkel és sok egyéb más kritérium alapján is csoportosíthatunk. Mivel ez fogja meghatározni a bérletünk és a szállásunk árát is, nem mindegy, hogyan döntünk.

Melyik a tökéletes időpont?

Fotó: Pixabay

Az első szempont a hóbiztosság:

  • az alacsonyabban fekvő, kisebb, gyerekes pályarendszereken decemberben jellemzően nincs elég hó. A karácsonyi szünetben a franciák is elözönlik a lejtőket, ráadásul a téli szünet végéig az árak is magasabbak, így biztosan nem ez az ideális választás.
  • január második hetétől február első hetének végéig a pályák kényelmesen használhatók, az árak pedig relatíve alacsonyak.
  • február második hetétől márciusig viszont elkezdődik a francia iskolai síszünet, így innentől a kiváló hangulat mellett magasabb költségekre és sok-sok sporttársra számíthatunk a lifteknél.
  • márciusban a legtöbb terepen, ha máshogy nem, hóágyúval biztosított a síelés, de áprilisban már érdemes megnézni az aktuális hóadatokat. Ha előre foglalunk, akkor magasan fekvő pályarendszert válasszunk, mert ahogy fentebb említettük, a globális felmelegedés és a hómennyiség drasztikus csökkenése az Alpokat is erőteljesen sújtja.
AMI MÉG ÉRDEKELHET