Síelés Franciaországban – a legjobb pályák gyerekekkel (3. rész)​

Franciaországban 251 pályarendszer működik, így gyerekekkel sem nehéz megtalálnunk a nekünk megfelelőt.

Fotó: Pixabay

Ha az utódaink már elérték a 7–8 éves kort, akkor szinte mindegy, hová megyünk csúszni, mert úgyis gyorsabban és szebben fognak síelni/boardozni nálunk. Viszont, ha szülőként is szeretnénk némi kikapcsolódást, akkor olyan szempontokat is figyelembe kell venni, hogy hol találunk olcsó és jó síiskolát, van-e gyermekmegőrzés és találhatók-e különböző szórakoztató egységek, ahol délután még lefáraszthatjuk az ördögfiókákat.

​MORZINE / LES GETS

Fotó: Unsplash

Egyrészt Morzine a 600 km lejtőt kínáló Portes du Soleil sírégió fővárosa, másrészt gyerekekkel ez úgyis mindegy lesz. De Morzine önmagában is gyönyörű alpesi városka. Hátránya, hogy maga a település meglehetősen alacsonyan, 1000 méteren helyezkedik el, viszont cserébe a fázós apróságok nem fognak egy óra csúszás után kék szájjal vacogni.

A pályák teteje 2466 méteren található, de a gyerekes részek közelebb vannak a központhoz.

Les Gets egy pályarendszert alkot Morzine-nal, így mindkettőre igaz, hogy a porontyok számára kimeríthetetlen szórakozási lehetőséget nyújtanak: a cowboypályától az indiánsátrakig, az ingyenes tanulózónától a babamegőrzőig. Ez a két pályarendszer minden szempontból felkészült a kisgyerekesekre és persze a tinédzserekre is, hogy a családok tényleg kipihenten induljanak haza a síelésből.

  • Ideális hónapok: január–március
  • Pályák hossza: 120 km
  • Bérletárak (online), 1 nap/felnőtt: 42 EUR, kivéve szombaton, amikor 32 EUR; 5 nap/felnőtt: 200 EUR

​AVORIAZ

Foto: Unsplash

A Morzine-hoz közeli Avoriaz szintén a 600 km-es pályarendszer része, vagyis ha a gyermekeket leadnánk a végtelen lehetőséget kínáló megőrzőkben és síiskolákban, akkor akár egész nap cikázhatunk a pályarendszerek között. De a legjobb mégsem ez, hanem hogy minden szállás pályaszállás, és a település autómentes övezet, a közlekedés fő módja a lovas szán! S ha ez még mindig nem lenne elég a családi boldogsághoz, hát a dzsungel tematikájú fürdő és a kinti korcsolyapálya tényleg nem hagy kívánni valót maga után. A genfi reptértől 75 percnyi vezetésre található a sítelepülés, de Les Gets és Morzine is a közelben található.

  • Ideális hónapok: december vége – március
  • Pályák hossza: 75 km
  • Bérletárak (online), 1 nap/felnőtt: max. 47 EUR, de előre megváltva akár 24 EUR is lehet; 2 nap/felnőtt: max. 88 EUR

MÉRIBEL

Foto: meribel.net

Méribel és tágabb környezete (a Les 3 Vallées, azaz a 3 Völgy) Franciaország csúcs pályái között is az élen jár. Ide tartozik Courchevel és Val Thorens, amelyek nemcsak hóbiztosak, hanem sokak szerint a legkiválóbb francia pályarendszerek.

Ha Méribelt választjuk, egész biztosan nem nyúlunk mellé.

Az 1450 méteren fekvő alpesi városkát nemcsak a kicsiknek és nagyobbaknak is izgalmas tematikus parkok, mesés csúszások és freeride zónák teszik különlegessé, hanem az is, hogy a pályák 50%-a alkalmas gyerekek és kezdők számára. Minőségi sísulik és gyerekmegőrzők szintén rendelkezésre állnak, nem véletlenül nyerte el Méribel 2013-ban a „Famille plus” minősítést. Ha pedig kicsit haladóbb élményekre vágyunk, közvetlenül átcsúszhatunk Courchevelbe, ahol a híres-hírhedt kuloárokon száguldozhatunk.

  • Ideális hónapok: december vége – április közepe
  • Pályák hossza: 150 km
  • Bérletárak, 1 nap/felnőtt: 58 EUR; 5 nap/felnőtt: 269 EUR
AMI MÉG ÉRDEKELHET