Ezekkel a kiegészítőkkel tudjuk autóval szállítani a síléceket

Mindegyik módszernek megvan a maga előnye és hátránya, és mindegyik más típusú síző számára ideális.

Fotó: Shutterstock


Aki a saját sífelszerelését szereti használni, mindig szembesül azzal a kérdéssel, hogy hogyan is szállítsa el a havas hegyoldalra. Az ilyen utazások eleve nagy mennyiségű és méretű poggyászt igényelnek, és ehhez jön még hozzá a sífelszerelés is, ezért alaposan át kell gondolni a szervezést. Lássuk, miből is válogathatunk.

Sízsák 

Fotó: Škoda Auto

Vannak beépített sízsákkal rendelkező autók, amelyek lehetővé teszi a lécek biztonságos szállítását anélkül, hogy bepiszkolnák a kocsi belsejét. Legnagyobb előnye, hogy sem az autó vezethetőségét, sem a fogyasztást nem befolyásolja. Hátrányt a méret jelent, legtöbbször csupán két pár síléc fér el a zsákban. Ha külön vásároljuk a sízsákot, mindig ellenőrizzük a megfelelő, stabil rögzítést, és hogy le van-e zárva, mivel belegondolni is rossz, egy balesetkor milyen sérüléseket okozhatnak a kihulló hegyes botok vagy a lécek élei.

Síléctartó 

Fotó: Mont Blanc

Az autó tetejére könnyen fel- és leszerelhető síléctartó ideális választás azok számára, akiknek otthon kevés tárolásra alkalmas helyiségük van, hiszen nem sok helyet foglal el. Azonban, ahogy az elnevezés is jelzi, kizárólag a lécek szállítására alkalmas, vagyis a felszerelés többi részét az autóban kell szállítani. Sífutáskor például, amikor előre felvesszük a sícipőt, ideális választás. Hátrányai közé tartozik, hogy nem könnyű – sokszor csak az ajtók küszöbén egyensúlyozva lehet – hozzáférni a lécekhez, autópályán növeli a fogyasztást, és a légellenállás miatt néha „fütyülni” kezdenek a sílécek.

Vonóhorogra szerelhető síléctartók

Fotó: Buzz Rack

Amennyiben az autó rendelkezik vonóhoroggal, érdemes olyan síléctartót felszerelni, amely a hátul levő gömbre csatlakozik. Az ide merőlegesen felerősített sílécek, de akár síbotok és hódeszkák is könnyen hozzáférhetőek és alig módosítanak a jármű menettulajdonságain. A síszezon végén leszerelhető léctartó lehajtható is, így a csomagtartóhoz is gond nélkül hozzáférhetünk. Sícipők viszont ezzel sem szállíthatók, és gyakran előfordul, hogy a lécek összekoszolódnak az úton. Azzal is számolni kell, hogy tolatáskor az érzékelők megzavarodhatnak.

Szállítóbox a vonóhorogra 

Fotó: MFT Transport Systems

A vonóhorogra erősíthető box megfelelő hely a sífelszerelés biztonságos szállítására, és mivel zárható, a tolvajok figyelmét is jobban elkerüli. Hátránya, hogy 185 cm a maximális szélessége, így a magas sízők lécei már nem férnek bele, és a tolatóradart sem tudjuk vele használni. A sofőrnek tudatában kell lennie, hogy megnőtt az autó hossza, erre elsősorban a zsúfolt parkolókban kell figyelni.

Tetőbox 

Fotó: Thule

A jármű tetejére szerelhető tetőbox kétségkívül a kategória nonpluszultrája, hiszen számos egyéb dolog is befér a sífelszerelés mellé. Évszaktól függetlenül alkalmas nagyméretű csomagok szállítására, plusz tárhelyet biztosítva az autósoknak a csomagtartó mellé. A 270–650 literes űrtartalmú boxok teherbírása 50–75 kg között van, így a lécek mellett a bukósisakokat, síbotokat és bakancsokat is bepakolhatjuk, védve az időjárás szeszélyeitől, de a tolvajoktól is. A felszerelésük ugyan munka- és időigényes, hiszen külön kell rögzíteni a tartókat, majd a boxot, cserébe egész télen rendelkezésre áll. Legfőbb hátránya a magasabb ár, valamint az, hogy a hosszabb sílécek nem mindig férnek bele. Helyigénye miatt az otthoni tárolása is okozhat gondot. Vezetés közben, főleg nagyobb sebességnél, számolni kell a megnövekedett légellenállással és az ebből következő magasabb fogyasztással, de azzal is, hogy módosulnak az autó menettulajdonságai.

AMI MÉG ÉRDEKELHET