Sötétben világító hullámok – természeti csoda a tengerpartokon

Káprázatos fotók arról, miként működik a biolumineszcencia a tengeren.

vilagito tenger
Fotó: Getty Images


A biokémia biolumineszcenciának nevezi azt a jelenséget, ha egy élő szervezetben egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. Segítségével az állatok vagy a táplálékot csalogatják oda magukhoz, vagy a támadót igyekeznek elijeszteni, de lehet párzást elősegítő eszköz is. Világítanak például a szentjánosbogarak és a lámpás halak, de az egészen pici vízi élőlények is képesek ilyesmire. Nekik köszönhetően Puerto Rico három különböző partszakaszán is láthatunk világító vizet: az egyik La Parguera, ahol apró, világító élőlények (rákok, algák, planktonok) élnek a vízben.

Fotó: Getty Images

Talien, Kína, a Sárga-tenger partján

A világon több helyen is létezik biolumineszcens víz, ám azokat elzárják a fürdőzők elől, hiszen a világító élőlények nagyon érzékenyek a kemikáliákra – naptejre, rovarriasztókra, kozmetikumokra, parfümökre –, amelyek a strandolók bőréről a vízbe kerülnek. Mivel az aprócska fényforrások viszonylag kis öblökben szaporodnak el, kevés vegyszer is elpusztíthatja őket. Kivétel a fent említett Puerto Rico-i öböl, amely viszonylag nagy, ezért a víz jól tud cserélődni az ár-apály váltakozásával.

A Vieques-szigeten található Mosquito Bay-t egykor a világ legfényesebb biolumineszcens öbleként emlegette a Guinness Világrekordok könyve, ám egy időre elhalványult, mivel a 2017-es Maria hurrikán megzavarta az ökoszisztémát. Jó hír azonban, hogy az egyensúly hamar visszaállt, és a biolumineszcens hullámok röviddel a katasztrófa után erősebben világítottak, mint valaha.

A Laguna Grande Puerto Rico harmadik biolumineszcens öble, amit hajóval vagy kajakkal fedezhetünk fel.

Puerto Ricón kívül a Maldív-szigeteken, Kaliforniában (San Diegóban), Kínában (Sárga-tengerben), a Fülöp-szigeteken, Tajvanon (Matsuban), Japánban (Okayama) és Ausztráliában (South Arm) látható ilyen világító víz.

Fotógaléria

Fotó: 123rf

San Diego


Fotó: Getty Images

San Diego


Fotó: Getty Images

South Arm, Ausztrália


Fotó: Instagram

Bahía Jervis, Ausztrália


Fotó: Getty Images

Fülöp-szigetek


Fotó: Getty Images

Okayama, Japán


Fotó: Instagram

Mosquito Bay, Puerto Rico



AMI MÉG ÉRDEKELHET