5 szokás, amit elleshetnénk a spanyoloktól, ha olyan boldogok akarunk lenni, mint ők!

Spanyolországban 10 emberből 8 soha nem akarna más országban új életet kezdeni. De vajon, mi a spanyolok titka, mitől érzik ilyen jól magukat?

Fotó: Shutterstock

Sokszor hallhattál már a szezonális affektív zavarról (SAD) – ez a fajta depresszió leginkább az évszakok változásával jelentkezik, főleg a hideg, sötét hónapok idején sújtja az embereket. A tudósok szerint megfelelő D-vitamin mennyiség esetén nem alakul ki a SAD, vagyis a spanyolokat kevésbé érinti a magas napsütéses órák száma miatt (Alicante például Európa legnaposabb városa). Ám nemcsak emiatt boldogabbak, mint Európa nagy része - íme pár szokás, amit érdemes eltanulnunk tőlük!

ÉTKEZÉS

Kutatások kimutatták, hogy bizonyos tápanyagok – például az olajos halakban található Omega-3 zsírsav – hozzájárulhatnak az általános jólléthez, ami egyenesen összefügg a boldogsággal. A mediterrán étrend sok, egészséges gyümölcsöt, zöldséget, valamint a „szív olaját”, vagyis olívaolajat tartalmaz. Finom és egészséges spanyol ételrecepteket ebben a cikkünkben találsz.

Fotó: Shutterstock

CSALÁD

Amellett, hogy a spanyolok várható élettartama a legmagasabb egész Európában, egy friss felmérésből az is kiderült, hogy ebben az országban a legboldogabbak és legelégedettebbek az anyák. A fiatalok többségének eszébe sem jut elköltözni otthonról 30 éves koruk előtt, ami ott teljesen természetes és megszokott jelenség. A katalánok és a spanyolok is egy kimondottan társaságkedvelő társadalom, ahol jellemző módon a nagyszülők is a család dédelgetett tagjává válnak, együtt élve és szocializálódva a fiatal generációval. Emellett a gyerekek ugyanúgy részt vesznek a közös programokban, mint a felnőttek. Spanyolországban az éttermekben és bárokban az asztalok körül rohangálnak a kicsik, és ezt mindenki rendjén valónak találja.

Fotó: Shutterstock

CARPE DIEM!

A spanyolok értékelik, megbecsülik azokat a legapróbb momentumokat is az életükben, amelyek derűt okoznak nekik. Ki tudják élvezni az adott pillanat örömét, ami lehet egy finom kávé reggel, egy tartalmas ebéd a barátokkal, vagy akár egy szép naplemente.

Pszichológusok szerint ezek tesznek minket boldoggá nem a hírnév vagy a pénz.

Spanyolországban egymást érik a sokszor vad és szokatlan fesztiválok és ünnepségek – legyen az egy nagyobb, nyüzsgő városban, vagy egy aprócska településen. A spanyolok figyelnek arra, hogy időként kitombolják, kitáncolják magukat, és ilyenkor nem sajnálják a sok-sok felbontott palackot sem.

Fotó: Shutterstock

KULTÚRA

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapi élet porát” – mondta Picasso, és ehhez tartják magukat a spanyolok is, akik rendszeresen járnak kiállításokra, rendezvényekre. Ezt is leginkább társasággal teszik, és utána az a szokásuk, hogy beülnek valamelyik étterembe vagy bárba, megbeszélni a látottakat.

TESTMOZGÁS

A spanyolok többsége rendszeresen sportol, kirándul, vagy csak sétálgat a közeli parkokban, erdőkben, tengerpartokon. Igaz, hogy a mediterrán térségben legtöbbször remek idő van a kocogáshoz, kerékpározáshoz, de gyakran űznek extrém sportokat is a lakosok – a lényeg, hogy mozogjanak, ami elegendő energiával látja el a szervezetet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET