Kedvezményes nyaralás jár a spanyolországi nyugdíjasoknak

Az idegenforgalom is profitál az idősek utazásaiból.

Fotó: Shutterstock


Példátlan turisztikai programot indított el 2021-ben Spanyolország, amely állami támogatást nyújt a nyugdíjasok nyaralásához, hogy egészségük és életminőségük se romoljon az életkor növekedésével. Az összeg függ ugyan az utazás időtartamától, de mindenképpen jelentősen csökkenti a költségeket.

A projekt kitalálói hiszik, hogy a megfizethető nyaralások mind az idősek egészségéhez, mind pedig az általános jólétükhöz hozzájárulnak, és reményeik szerint ezzel az önfenntartó képességük is javulni fog. A kedvezmény-program ráadásul minden Spanyolországban élő nyugdíjasra vonatkozik, azaz az ott élő külföldi nyugdíjasok is igénybe vehetik. A megfizethető nyaralási lehetőségeket biztosító támogatás az idősekért és a szociális támogatásokért felelős állami intézményen (IMSERSO) keresztül igényelhető.

Az egyértelmű szociális segítség mellett azonban a projekt a spanyol turisztikai ágazat, valamint az ország gazdasága számára is rendkívül előnyös. A támogatott utazások többsége ugyanis a főszezonon kívül (főként október és június között) elérhető, ami hosszabb foglalkoztatottságot és nagyobb munkahelyi stabilitást eredményez az idegenforgalmi szektorban.

Fotó: Unsplash

A jelentkezés azonban önmagában még nem garantálja a támogatást, a spanyol szociális politika ugyanis előnyben részesíti az idősebbeket, a rosszabb anyagi helyzetben levőket, a nagycsaládosokat, és azokat, akik valamilyen fogyatékosságban szenvednek. Szintén elsőbbséget élveznek az először pályázók, valamint azok, akik szívesen nyaralnak a csúcsszezonon kívül, október és június között. A támogatás révén a nyugdíjasoknak a rövid távú utazásokért alig 115 eurót, a távolabbi nyaralásokért pedig 455 eurót kell fizetniük – de az anyagi helyzet függvényében még ez az összeg is csökkenhet.

A nyaralási támogatások döntő többsége belföldi úti célokra vonatkozik, néha viszont portugáliai utakra is odaítélik. A rövid távú utazások során elsősorban Spanyolország vidéki térségeit kereshetik fel a nyugdíjasok, az ilyen nyaralások átlagos időtartama négy nap. A hosszú távú nyaralások általában tíz napra szólnak, ezt az időt már tengerparti régiókban, akár a Kanári- és Baleár-szigeteken is tölthetik el az idősek. Ezalatt az IMSERSO gondoskodik a közlekedésről, a szállásról és az étkezésről, de még a biztosításról és a szociális-kulturális programokról is.

Fotó: Unsplash

Az immár 300 millió eurós költségvetésből gazdálkodó program 886 269 nyaralási lehetőséget kínál a 2023/2024-es turisztikai szezonra, ami 70 ezerrel több az előző évinél. Egyre több régió érhető el, érhető, és a kultúra iránt érdeklődők számára olyan csomagokat állítottak össze, amelyekben zenei, irodalmi, színházi és gasztronómiai programok szerepelnek.

A spanyol idegenforgalmi hatóságok pedig már a többi európai uniós országot győzködik hasonló programok létrehozásáról. Fernando Valdés idegenforgalmi államtitkár szerint európai nyugdíjasok millióinak javíthatna az életén, ha más országokban is lennének ilyen projektek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET