A strandokon és teraszokon is betiltják a dohányzást Európa egyik népszerű úti céljában

Fotó: Shutterstock

Nem véletlenül számít Európa legnépszerűbb desztinációjának Spanyolország, hiszen több mint 85 millió turista kereste fel 2023-ban. Mostantól azonban a dohányzó utazóknak jobban kell majd figyelniük a spanyolországi nyaralás során, ugyanis várhatóan valamennyi strandon és éttermi teraszon betiltják a füstölést.

Dohányzási tilalmat már korábban is bevezettek 28 spanyol strandon, mint például az ibizai Playa de Talamancán, a menorcai Platja Granon és a mallorcai Sant Joan strandon, tavaly nyáron tíz barcelonai partszakaszon is. Az indoklás szerint a tilalom elsődleges céljai a helyi lakosok egészségének védelme és a homok tisztán tartása. Az Euronews szerint ugyanis a dohányosok évi ötmilliárd csikket hagynak világszerte a strandokon, amelyek a tengerbe kerülnek, és lebomlásuk több évtizedig is eltart.

Fotó: Unsplash

Barcelona

A szabálysértőkre kirótt bírságok önkormányzatonként eltérőek, de a legnagyobb összeg elérheti a 2000 eurót is. Időközben azonban a spanyol egészségügyi minisztérium egységes programot dolgozott ki a dohányzás megelőzése és visszaszorítása érdekében. Az orvosi kamara által is jóváhagyott tervezet tovább korlátozná – többek között a strandokon és az éttermek teraszain – a nyilvános dohányzást, betiltva az ízesített és elektromos cigarettákat is.

Fotó: Unsplash

Menorca

Spanyolországban jelenleg európai szinten az egyik legalacsonyabbak a cigarettaárak, de a tervezet ezen is változtatna, mivel tartalmazza a dohánytermékek drágítását is. Az intézkedés indoklása a „környezet védelme és a polgárok azon jogának biztosítása, hogy tiszta, szennyezetlen, füsttől és csikkektől mentes térben élvezhessék pihenésüket”.

AMI MÉG ÉRDEKELHET