Spanyolország „mór” szeglete – 6 különleges hely, ami egyedülállóvá teszi Granadát!

Külön kis „sziget” Spanyolországon belül saját hagyományokkal, mór építészeti remekekkel és gasztronómiával, mindezt egy festői környezetben.

Fotó: Shutterstock

A Sierra Nevada lábánál fekvő város Spanyolország egy különleges szeglete, ahol az építészeten, a hagyományokon, a gasztronómiában és a fesztiválokon ma is erősen érződnek a mór hatások. A különleges hangulatú hely mindenképp megér egy utazást, főleg, hogy a város mesterien ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépségeket.

A legismertebb: az Alhambra

Fotó: Shutterstock

Ha Granadáról van szó, akkor először valószínűleg mindenkinek az Alhambra, vagy más néven a Vörös Palota jut eszébe, ami kétségtelenül a város és az egész régió legismertebb látványossága. Az 1983 óta UNESCO Világörökségi helyszínek közé sorolt épület alapjait 1200 körül tették le és a mór uralkodók székhelye volt. Érdemes jegyet és vezetett túrát is előre foglalni ide, így a nagyjából háromórás séta alatt többet megtudhatunk magáról az épületről és a spanyol történelemről.

A legautentikusabb: az Albaicín negyed

Fotó: Shutterstock

Granada egyik leglátogatottabb negyede az Albaicín negyed, vagyis a régi arab városrész. A szűk utcácskákon, a fehér háza között sétálva közelebbről is szemügyre vehetjük a mór építészet jellegzetességeit. A szintén UNESCO világörökségi helyszín tele van műemlékekkel, templomokkal, így akár egy napot is elbolyonghatunk benne, és ha igazán autentikus ételeket szeretnénk kóstolni a városban, ennél keresve sem találunk jobb helyet.

A legmonumentálisabb: Granadai Katedrális

Fotó: Shutterstock

A Granadai Katedrális története a 16. században kezdődött, így a kereszténység előretörésének egyik fontos szimbóluma lett. A spanyol reneszánsz egyik építészeti remekeként emlegetik, de alapjai gótikus mintára épültek. A világ negyedik legnagyobb katedrálisa belülről is pazar látvány, hatalmas oltárja és páratlan kupolája mindenképp megér egy látogatást.

A természet szépségei: a Mártírok kertje

Fotó: Shutterstock

Ha városnézés közben egy kis nyugalomra és a természet közelségére vágyunk, akkor a Carmen de los Mártires tökéletes választás. A szépen karbantartott és gyönyörű, teraszokkal és szép szökőkutakkal teli kertek nyáron igazi oázisnak számítanak a hőségben, de bármelyik évszakban érdemes megállni itt egy kis pihenőre, felfedezni a francia és a brit kerteket.

Az ízek otthona: La Alcaicería

Fotó: Shutterstock

Granada egyik kevésbé ismert, de mégis kihagyhatatlan látnivalója a La Alcaicería, vagyis az arab fűszerpiac, ahol nemcsak a hangulat, de a kínálat is egészen hihetetlen. Bár fűszerpaicnak hívják, a fűszerek mellett képeslapok, ékszerek, mágnesek, kerámiák, lámpák és még számtalan izgalmas és autentikus csecsebecse várja, hogy hazahozzuk magunkkal szuvenírnek.

Testi feltöltődés: Hammam Al Andalus

Fotó: Shutterstock

Ha van időnk és lehetőségünk, mindenképp érdemes Granadában kipróbálnunk egy hammamot, amely az arab és a török térségekben kedvelt fürdőzési rituálék és hagyományok színtere. A város történelmi negyedében található fürdőben az egyedülálló illatok és dekoráció miatt is úgy érezhetjük magunkat, mintha visszarepültünk volna a szultánok idejébe, a különféle gyógykezelések pedig csak rátesznek majd egy lapáttal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET