Stonehenge és a Hold rejtélyes kapcsolatát vizsgálják a tudósok

Csillagászati kérdések a 4500 éves építmény kapcsán.

Fotó: Shutterstock


Érdekes kutatást kezdeményezett az angol örökségvédelmi hivatal (English Heritage), amelyben azt vizsgálják meg, hogy mennyi köze van a Hold mozgásához Stonehenge megalitikus építményének. Azt ugyanis már bizonyítottnak tekintik, hogy a kőtömbök elrendezése kapcsolatban áll a Nap mozgásával, az viszont még kérdés, hogy létrehozói a Hold állásait is figyelembe vették-e?

A projektbe bevonták az oxfordi, a leicesteri és a bournemouthi egyetem szakértőit, valamint a több mint 200 éves Királyi Csillagászati Társaság (Royal Astronomical Society) képviselőit is. „Azt már jól tudjuk, hogy a Stonehenge szerkezete közvetlen kapcsolatban áll a Nappal, ám azt még nem sikerült kideríteni, hogy van-e köze a Holdhoz” – nyilatkozta a BBC-nek Clive Ruggles, a Leicester Egyetem professzora.

Fotó: Shutterstock

Kiinduló tézisként a tudósok azt feltételezik, hogy az “építők” már Stonehenge történetének kezdetén, azaz Kr. e. 2500 körül megfigyelték a Hold mozgását, és ez valószínűleg hatással volt az építmény későbbi formájára is. Már évtizedek óta vita tárgya, hogy a kör alakú építménytől kissé távolabb fekvő négy állomáskövet (Station Stone) vajon szándékosan helyezték el olyan helyzetben, amely valamilyen oknál fogva igazodik a Hold egyes – szélsőséges – állásaihoz. Ez a kérdés azért is nagyon érdekes, mert 2024–2025-ben újra bekövetkezik a holdfordulónak nevezett, 18,6 évente előforduló jelenség, amikor a holdkelte és a holdnyugta a lehető legtávolabb van egymástól a horizonton.

Fotó: Shutterstock

„Valószínűleg soha se fogjuk tudni bebizonyítani állításunkat, ám minél jobban megértjük az emlékmű és a Hold kapcsolatát, annál inkább erősebb érveket tudunk majd hozni” – magyarázta dr. Fabio Silva, a Bournemouth Egyetem kutatója. A kutatók idén is folyamatosan tanulmányozzák majd a holdfordulót, de az English Heritage révén az átlagemberek is közelebb kerülhetnek az évezredes rejtélyhez. Az örökségvédelmi hivatal ugyanis a kutatással párhuzamosan egész éves rendezvénysorozatot tervezett meg Stonehenge-el kapcsolatban: előadások és beszélgetések mellett lesz pop-up planetárium, csillagnézés és egy témába vágó új kiállítás is. Emellett élőben közvetítik majd a legdélebbi holdfelkeltét is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET