Veszélyben a Stonehenge – az UNESCO nemzetközi támogatást kér a megmentéséhez

Fotó: Shutterstock


Az UNESCO azt szeretné, ha a délkelet-angliai Stonehenge felkerülne a veszélyeztetett világörökségi listára egy tervezett közúti alagút miatt, amely nagyon közel haladna el a monumentális őskori építmény mellett.

A világörökségi bizottság azt javasolja, hogy a Stonehenge kerüljön fel a listára "a nemzetközi támogatás mozgósítása céljából". Erről azonban még szavazniuk kell a Világörökségi Bizottság tagállamainak, amelyek július 21-től üléseznek Újdelhiben. Az AFP hírügynökség forrásai szerint azonban nagyon jó esély van arra, hogy a döntést érvényesítik. Az i. e. 3000 és i. e. 2300 között szakaszosan épült Stonehenge méretét, kifinomult elrendezését és építészeti pontosságát tekintve a világ egyik legfontosabb őskori megalitikus műemléke.

Fotó: Shutterstock

A híres neolitikus együttes a nyári és a téli napfordulók idején a Nap tengelyéhez igazodik.

Felálló kövei, amelyek titokzatos köröket alkotnak, minden év június 21-én emberek ezreit - kíváncsi bámészkodókat, napimádókat és neodruidákat - vonzzák, hogy részt vegyenek a nyári napfordulót ünneplő pogány fesztiválokon. Az UNESCO szerint Stonehenge "a világ építészetileg legfejlettebb őskori kőkörképe", amelyet 1986-ban a világörökség részévé nyilvánított. A brit kormány azonban 2023 júliusában zöld utat adott a helyszín közelében építendő közúti alagútnak. A brit igazságszolgáltatás korábban, 2021 júliusában blokkolta a projekt első változatát, mert aggályait fejezte ki a környezeti hatásokkal kapcsolatban.

Fotó: Pixabay

Az úthálózatért felelős National Highways elmondta, hogy a forgalmas A303-as főútvonal felújítása enyhítené a torlódásokat, és a mintegy 3 kilométer hosszú alagút csökkentené a közúti forgalom okozta kellemetlenségeket a helyszín közelében. Egy szakértői bizottság szerint azonban a projekt "maradandó és visszafordíthatatlan károkat" okozhat a Stonehenge-ben. Az alagutat a helyszín kerületén körbe kellene ásni, a londoni kormány pedig a Világörökségi Bizottság által 2017 óta küldött többszöri figyelmeztetés és a szakértőinek ismételt figyelmeztetései ellenére is végig akarja vinni a projektet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET