Street food-ul din Balcani nu constă doar din kebab

Foto: Unsplash


Călătorii experimentați au gustat deja din mâncărurile clasice din Balcani, cum ar fi kebap și gyros, dar în afară de acestea, mâncarea de stradă din regiune este, de asemenea, extrem de variată. Am ales câteva dintre preparatele sigure.

​DOLMA

Foto: Shutterstock

Nu poți da greș cu acest preparat turcesc învelit în frunze de struguri și făcut cu legume care variază de la o regiune la alta. Ingredientele tradiționale includ ceapă, orez, varză, dovlecei, vinete, ardei, roșii și carne tocată, dar poți înveli aproape orice altceva în frunze. Se servește adesea cu kajmak, o mâncare grasă, cremoasă, asemănătoare cu crema de brânză, de origine sârbă.

FLIJA

Foto: Shutterstock

La prima vedere, este greu de crezut cum o simplă mâncare de paste și smântână poate fi la fel de delicioasă ca acest preparat albanez paradisiac. O tavă de copt este umplută cu straturi de paste și smântână, iar apoi amestecul este gătit strat cu strat. Amestecul este copt adesea pe flacără deschisă, pentru a obține aroma afumată dorită.

KLEPE

Foto: Shutterstock

O versiune bosniacă a lui ravioli, de obicei gătită și umplută cu carne tocată de vită sau oaie. Umplutura este condimentată cu ceapă și usturoi prăjite la tigaie și apoi servită cu o porție generoasă de smântână sau brânză.

PATATNIK

Foto: Shutterstock

Una dintre cele mai populare mâncăruri bulgărești nu este doar delicioasă, ci și ușor de preparat. Ingredientele sale principale sunt cartofii, ceapa, brânza și menta, uneori cu adaos de ardei și ouă. Patatnik este gătit în mod tradițional la foc deschis – deși în zilele noastre este mai des pus la cuptor.

​STRUKLJI

Foto: Shutterstock

Pentru a pregăti acest preparat sloven, care amintește de un ștrudel tradițional, ai nevoie de mere, tarhon, nuci și brânză de vaci, sau ricotta. Umplutura decide dacă este un fel de mâncare sărată sau dulce, iar feliile de aluat sunt gătite. De obicei, se servește cu carne și sos de sos, dar adesea se toarnă peste el un sos cu pesmet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET