Bucătăria mondială: 5 supe răcoritoare pe timp de vară

Chiar dacă pentru mulţi supa rece este sinonimă cu supele de fructe, există nenumărate exemple din întreaga lume că aceste feluri de mâncare nu trebuie neapărat să fie dulci.

Foto: Shutterstock

Gama supelor consumate (și) reci este atât de largă, încât toată lumea își va găsi garantat preferata. Nu există doar versiuni ușoare și răcoritoare, sunt unele chiar deosebit de consistente, dar și combinaţii dulci-sărate care par ciudate la prima vedere, dar mixul funcţionează bine.

​Vichyssoise

Foto: Shutterstock

Clasica supă cremă franceză se bazează pe praz, cartofi și frișcă. Cea mai interesantă dintre diversele povești asupra originii sale spune că regele Ludovic al XV-lea, temându-se să nu fie otrăvit, a pus atât de mulţi slujitori să guste supa, încât până a ajuns să mănânce și el, aceasta se răcise de mult.

Ajoblanco

Foto: Shutterstock

Nu gazpacho este singura supă rece din Spania care merită gustată. Lista ingredientelor din reţeta provenită din sudul ţării poate fi surprinzătoare – ajung în ea pâine, migdale zdrobite, usturoi, ulei de măsline, iar deasupra struguri – cu toate acestea, merită să o încercăm cu siguranţă.

​Chłodnik

Foto: Shutterstock

Polonia are o tradiţie îndelungată a supelor reci, dintre care cea mai cunoscută – și cea mai neobișnuită datorită aspectului său roz strălucitor – este varianta cu sfeclă roșie. Printre cele mai importante ingrediente mai găsim și chefirul sau iaurtul, ridichile, ouăle și uneori chiar și carnea.

Tarator

Supa de castraveţi cu iaurt bulgăresc nu este doar răcoritoare, dar datorită conţinutului ridicat de nutrienţi și scăzut de calorii, este unul dintre cele mai bune lucruri care pot ajunge în farfuria noastră vara. Iar la preparare trebuie respectată o singură regulă: nu este necesar să o gătim, ci să o lăsăm să se odihnească măcar câteva ore pentru ca aromele să se îmbine.

​Caldinho de feijão

Foto: Shutterstock

Ingredientele supei de fasole braziliene nu diferă foarte mult de cele cu care suntem obișnuiţi, întrucât includ cârnaţi, usturoi și slănină, dar în plus și coriandru și chiar ou fiert. Principala diferenţă este, însă, că brazilienii sunt chiar fericiţi când nu ajunge aburind pe masă.
AMI MÉG ÉRDEKELHET