Super-business minilakosztály – a luxusrepülés jövője

A világjárvány felgyorsította a légi közlekedés új irányzatainak elterjedését.

A koronavírus-járvány magával hozta a régebbi repülőgép-modellek „kényszernyugdíjazását", ami azt is jelenti, hogy amikor a légi közlekedés visszatér a járványhelyzet előtti léptékhez, a first class már szinte a múlt része lesz. Az új trendek szerint ugyanis többnyire super-business minilakosztályok lépnek az első osztály helyébe. Ezek tágasabbak, mint a szokásos business osztály ülései, és bár nélkülözik az első osztályú luxust, a teljesen privát tér lehetősége jóval csábítóbban hangzik.

Fotó: Qatar Airways

Mi a super-business? Teljes értékű fekhellyé alakítható, business osztályú ülés, továbbfejlesztett kiszolgálással, és – ami a legfontosabb – lakosztály-élményt nyújtó ajtókkal. A mini lakosztályok gyors fejlődése azt mutatja, hogy a légitársaságok komolyan veszik az utasok kívánságait a nagyobb intimitás terén. A super-business mini lakosztályok természetesen anyagilag is fontosak a légitársaságnak számára, mert a kényelmi szint kézzelfogható növekedése általában nagyobb bevétellel és az ügyfélhűség erősődésével jár.

A privát kabin luxusa csupán 2007 óta adott a repülésben. A légitársaságok körében először a Singapore Airlines kínálta a szolgáltatást az első Airbus A380-as gépek fedélzetén. A következő fontos lépés ezen a téren a Qsuite minilakosztály-koncepció volt, amelyet a Qatar Airways vezetett be 2017-ben. A Qsuite egyelőre továbbra is a Qatar Airways egyedi ajánlata, de egyre több légitársaság kínál vagy szándékozik kínálni super-business helyeket.

Fotó: RECARO Aircraft Seating

Az Air China a német Recaro ülésgyártó cég legújabb minilakosztályát választotta – igen, a versenyautók üléseit is gyártó Recaróról van szó. A modern business osztály üléseihez hasonlóan ez is teljesen lapos ággyá alakul és ötletes kialakításának köszönhetően minden utas számára közvetlen hozzáférést biztosít a folyosóhoz. A minilakosztály vezeték nélküli töltéssel, hatalmas méretű, 4K felbontású monitorral, több tárolási lehetőséggel, valamint munka- vagy étkezőtérrel rendelkezik. De az igazán fontos különbség a kis ajtó, amely egy saját intim teret hoz létre a repülőgép utasterében.

Az ajtók nem érik el a kabin teljes magasságát – egyedül az Emirates legújabb first class lakosztálya választja el teljesen az utast a kabin többi részétől. Ám nekik így speciális CCTV kamerákat kellett telepíteniük a biztonsági előírások teljesítéséhez, mert az utaskísérőknek fel- és leszálláskor mindig látniuk kell az utasokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET