Íme egy meglepő, de hatásos ellenszer, hogy ne legyen füstszagú a ruhánk a tábortűz mellett

A tábortűz minden esetben füsttel jár, aminek az illatát ruháink, hajunk és bármi, ami a közelben van elég könnyen át tudja venni.

Fotó: Shutterstock

Az idő lehűlésével a szabadtéri programok során egyre inkább szükségünk van egy kis melegre, a tapasztalt túrázók pedig már percek alatt össze tudnak dobni egy-egy tábortüzet. Ám ilyenkor erős füstszag kezd terjengeni, ami a ruháinkat is átitatja... Van viszont egy módszer, amivel megakadályozhatjuk, hogy mindenünket bevonja a kellemetlen szag. Ehhez pedig nincs másra szükségünk, mint egy üveg vodkára.


Fotó: Unsplash

A drinksbusiness csapata szerint a vodka hasznos arra, hogy meggátoljuk a füst térhódítását. Annak ellenére, hogy a vodka jellegzetes szaga igencsak erős, megszáradva ez az illat teljesen eltűnik. Így ha legközelebb tábortüzes programra invitálnak minket, vigyünk magunkkal egy kis vodkát, egy kis vizet, illetve egy szórófejes permetezőt. A tűz begyújtása előtt a permetező palack egyharmadát töltsük fel vodkával, a maradék kétharmadot pedig vízzel.

Ezt követően csak spricceljük végig ruháinkat, táskáinkat, hogy a „varázslat” beinduljon.

A vodka alapvetően egy fertőtlenítő, illetve szagtalanító ital, a folyékony halmazállapotú molekuláiról pedig úgy tartják, képesek „bezárni” a füst részecskéit, melyeket párolgás során a vodka molekulái felemelnek és feloldanak. A módszert a dohányosok is alkalmazhatják a lakásban vagy az autóban, hiszen a vodka minden textílián hatékonynak bizonyul. Persze minél magasabb az oldat alkoholtartalma, annál jobban működik, a legjobb munkát pedig a 60 százalékot meghaladó alkoholos italok végzik.

Azonban a természetes színezékekkel bevont tárgyak esetében nem javasolt alkalmazni a trükköt, ugyanis ebben az esetben a vodka kifehérítheti vagy elszínezheti az adott darabokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET